För tredje året i rad hålls om hösten en demonstration på olika orter i landet för att visa att ”En annan vård är möjlig”. Skövde har varit med från början i nätverkets demonstrationer. Tidigare år har det varit ett gemensamt datum på hösten, men nu skiljer det sig år något mellan olika orter.

Initiativtagaren Emma Ed är själv en av talarna.

– Jag jobbar som undersköterska och kommer att prata om de problem jag ser och hur arbetsmiljön är idag. Man går inte hem och känner sig nöjd med sitt arbete särskilt ofta idag. Det är personalbrist och pressade scheman, man känner att man springer runt och släcker bränder. Det är inte bra för vare sig personal eller patienter, säger hon.

Amanda Ahlin återkommer som talare från förra året. Hon är sjuksköterskestudent, men har även erfarenheter av vården som patient. Det kommer även en talare från PRO.

– Jag vill gärna ha med pensionärsorganisationernas syn på saken. Äldre är en grupp som i högre utsträckning har kontakt med vården, de har erfarenheter som behöver höras, säger Emma Ed.

En av flera orsaker till att demonstrationen i Skövde hålls dagen före valet är att uppmärksamma att det är en viktig valfråga.

Nätverket framhåller att demonstrationerna är partipolitiskt obundna.

Vid förra årets manifestation fanns en banderoll på scenen där Vänsterpartiets logga fanns med. Är inte det att tumma på oberoendet gentemot de politiska partierna?

Annons

- Man kan ju se det på det sättet, men det var ingen från Vänsterpartiet som pratade på manifestationen. Moderaterna hade lika stor möjlighet att sponsra oss också, alla fick erbjudande om att göra det. Men i år har vi valt att inte ta in ekonomisk sponsring från olika partier, säger Emma Ed.