Det är nog ganska få svenskar som inte vet vem skådespelaren Maria Lundqvist är. Hon har som redan nämnts vunnit två guldbaggar, dels för sin roll som Signe i Den bästa av mödrar (2006) och dels för rollen i Himlens hjärta (2009).

Maria har vidare medverkat i långfilmer som Sprängaren, Familjehemligheter, Rallybrudar och Heartbreak Hotel.

En gång i tiden var hon karaktären Sally i ett mycket populär humorserie i tv och på senare år har hon exempelvis haft en av huvudrollerna i tv-serien 30 grader i februari.

En varm komedi

För närvarande är Maria Lundqvist alltså ute på turné med Riksteaterföreställningen Shirley Valentine. Turnén startade för övrigt i Askersund den 3 oktober. Föreställningen beskrivs som en varm komedi som bevisar att det aldrig är för sent att utforska sina drömmar.

Nu på söndag kommer föreställningen, som hade sin "riktiga" premiär på Maximteatern i Stockholm förra våren, till Stadsteatern i Falköping och detta sker på Maria Lundqvists 55-årsdag.

Shirley Valentine beskrivs som en varm komedi som bevisar att det aldrig är för sent att utforska sina drömmar. Maria Lundqvist är ensam skådespelare på scenen.
Foto: Sören Vilks

– Vi har tänkt att uppmärksamma detta, bland annat med ett antal insamlade grattishälsningar. Vidare noterar vi att Riksteaterns vd Magnus Aspegren kommer till Falköping för att avnjuta föreställningen, säger Marie Post, ordförande i Falköpings Riksteaterförening.

Ofta slutsåld

Faktum är att föreställningen Shirley Valentine har varit slutsåld på flera av de platser den har spelats på nu under upptakten av turnén.

Annons

– Givetvis hoppas vi att det blir mycket folk även hos oss på Stadsteatern. Vi är mycket glad från föreningens sida över att ha fått denna föreställning till orten, så vår förhoppning är att Falköpingsborna nappar, säger Marie Post.

Berättelsen om Shirley Valentine kretsar kring en kvinna som gått vilse i sig själv och slutat lyssna på sina egna behov. Publiken möter henne när hennes väninna Jane bjuder med henne på en semesterresa till en grekisk paradisö. I hemlighet börjar hon packa väskan. Ska hon våga trotsa sina rädslor och för första gången se världen, och sig själv, i ett helt nytt ljus?

– Shirley Valentine är en berättelse om en människa som gjorde sitt omöjliga möjligt och jag vet att det överallt i vårt långa land sitter män, kvinnor, mammor systrar, svågrar, döttrar, bröder och pappor som dagligen tvekar över att våga göra desamma, säger skådespelaren Maria Lundqvist i ett pressmeddelande.

Har bara publiken

Komedin om den frustrerade hemmafrun Shirley Valentine skrevs av Willy Russel 1986 och har belönats med flertalet stora nomineringar och priser.

– Det är den roligaste, mest skrattiga föreställning jag någonsin gjort, utan att ge avkall på djupet och angelägenhetsgraden i historien. Det är även den största skådespelarutmaningen jag någonsin haft då jag bara har mig själv att prata med. Publiken är min enda motspelare och jag älskar det, fortsätter Maria Lundqvist.