Skådespelaren och regissören Marika Lagercrantz har gjort många minnesvärda roller. Rita i Drömmen om Rita, lärarinnan i Lust och fägring stor och Emma Derkert i tv-serien Emma åklagare är bara några.

Marika Lagercrantz

Född: I Stockholm 1954 som dotter till Martina och Olof Lagercrantz

Familj: Maken Peter Be..

Marika Lagercrantz

Född: I Stockholm 1954 som dotter till Martina och Olof Lagercrantz

Familj: Maken Peter Bergared och dottern Moa Lagercrantz, skådespelare

Karriär: Debuterade som tioåring på filmduken. Vuxendebuten kom i Stridsbergs Ett drömspel 1980 och hon har sedan dess gjort närmare 60 filmer och tv-serier. Har även medverkat i otaliga teateruppsättningar och var från 1977 med och bildade teaterkollektivet Jordcirkus. Är i dag både skådespelare och regissör. Var kulturråd på Sveriges ambassad i Berlin 2011-14.

— Jag är väldigt glad att filmen har blivit allmängods. När jag började var det några herrar som styrde, då var filmen helt mannens värld. I dag finns andra roller än den snygga kvinnan och mamman. Det finns så många historier som inte berättats, säger hon.

Marika Lagercrantz och maken Peter Bergared är på tillfällig visit i Skaraborg. Marika ska föreläsa om film hos Skara senioruniversitet, ett uppdrag hon egentligen skulle ha utfört tidigare i vår, men då satte influensa stopp. Nu kunde hon kombinera föreläsningen med en annan sak, ett besök i en studio "någonstans i Västergötland" med Caroline af Ugglas och hennes band Contrapunk för att spela in musiken till teaterpjäsen Stark som en räv som sätts upp på Östgöta-teatern i höst. Det är en komedi och handlar om upptakten till Macchiarini-skandalen, skriven av skådespelerskan och Skarabon Ylva Lööf. Regissör är Marika Lagercrantz.

— Det är synd att länsteatern lagts ner i Skövde, annars kunde den ha haft premiär i Skaraborg, kommenterar hon lite syrligt.

Annars har Marika Lagercrantz bara gott att säga om sin barndoms sommarvistelse. Familjen köpte ett torp utanför Broddetorp när Marika var sju år och där tillbringade hon mycket tid.

— Vi var där från maj till september. Jag tog simborgarmärket på Vilanbadet och hade mitt första sommarjobb på osten i Stenstorp. Det är väldigt roligt att komma tillbaka hit och se att det bitvis ännu är en levande landsbygd här, det ligger mig varmt om hjärtat, förklarar hon och berättar hur torpet låg granne med en bondgård där det också fanns en såg och en kvarn.

— Där var jag ofta.

Att familjen Lagercrantz hittade sin semesteridyll i Skaraborg var inte alls konstigt. Pappa Olof, den store författaren och tidningsmannen, var uppväxt i Odensbacken utanför Falköping och älskade trakterna kring Hornborgasjön.

Annons

— När jag skulle åka tåg till Göteborg bad han mig vinka till tanterna i Falköping. När han var barn oroade de sig för att folk skulle bli tokiga av farten när den första bilen kom till stan. Den körde i 30 kilometer i timmen, säger Marika Lagercrantz muntert.

Olof Lagercrantz tyckte också om att skoja om herrarna i Skara, som uttalat att de inte ville ha någon station, utan bara bildning.

1979, när Marika var 25 år, sålde föräldrarna torpet till hennes stora sorg. Men hon har fått anledning att återvända många gånger.

— Både jag och Peter (hennes man, reds anm) sökte till Skara skolscen, men vi hamnade på reservplats, konstaterar Marika Lagercrantz, som har invigt filmfestivalen i både Skara och Skövde.

Hon var också nära vän med skådespelaren och Skarabon Per Oscarsson. Under inspelningen av Drömmen om Rita, där de båda medverkade, bilade de med sina familjer genom Danmark och Sverige. Marika Lagercrantz har spelat mot många av de allra största inom svensk film och teater och har arbetat med Ernst-Hugo Järegård, Erland Josephson, Sven-Bertil Taube, Margareta Krook, Gösta Ekman och Bo Widerberg för att bara nämna några. Men det har inte bara varit roligt. I början var det tufft och filmrollerna har inte endast varit av godo.

— Filmen hindrade mig från att utveckla mitt eget skrivande och regikonst, menar hon och konstaterar att hon blivit en mycket bättre skådespelerska efter att hon själv börjat regissera.

— Jag har blivit lättare till sinnet. Det har inte känns som något nederlag att prova det som regissören föreslår, säger och tillägger:

— Även om filmen tog mig bort från det egna skapandet är jag tacksam för att jag fått göra så fina saker och träffat så många människor.

Under föreläsningen på Senioruniversitetet bjöd Marika Lagercrantz på många anekdoter från sitt liv inom film- och teatervärlden. Hennes insats avslutade vårens filmtema. I höst blir det ett nytt, nämligen arkeologi.