Mer grönt och svenskt kött i skolrestaurangen - Västgöta Bladet
Västgöta-Bladet

Annons

Mer grönt och svenskt kött i skolrestaurangen

Mer grönt och svenskt kött i skolrestaurangen

Fläskköttsgryta, frukostkorv, tandoorikyckling... I Västerhöjdsgymnasiets restaurang är det svenskt kött som serveras. Magnus Hallberg, arbetsledare i köket, upplever att många av matgästerna är både kunniga och engagerade i vad som ligger på tallriken.
— Det märks mer och mer, säger han.

Hej!

Artikeln är en del av vårt premiuminnehåll, vill du fortsätta läsa klicka nedan.

Annons

Långläsning: Den svenska maten

Den svenska livsmedelsproduktionen ska öka. Det har riksdagen bestämt. Men hur kan svenskarna börja äta mer svenskt? Vad ligger på tallrikarna i de offentliga köken? Vad tycker mjölkbonden och kunderna i livsmedelsbutiken?

Västgötaproducerat går hem

Fazer Kvarn marknadsför sina produkter med att spannmålen kommer från Västgötaslätten. Det verkar gå hem. Omsättningen ökar och det finns planer på att expandera.

Mer svenskt kött i butikerna

Större delen av det kött som säljs av de stora livsmedelskedjorna är svenskt och andelen ökar.

Kunderna vill ha lokalproducerat

Bryr sig kunderna i butiken om ifall maten är från Sverige? Ja, det verkar så.
— Det är jättestort. Det lokala är mycket större än det ekologiska, säger Lennart Ek, butikschef på Coop Extra.

”Jag vill ju ha svenskt”

Bryr du dig om var maten du köper kommer ifrån?

Stärkt kompetens ska främja inköp av svenskt

Regeringen vill att kommuner och andra myndigheter ska bli bättre på upphandling av livsmedel. Upphandlingsmyndigheten har fått i uppdrag att stärka deras kompetens. Syftet är bland annat att stötta svensk livsmedelsproduktion.

”En rätt skrämmande bild”

Hur blir framtidens svenska jordbruk? Ulf Claesson, mjölkbonde och ordförande i Falköpings mejeri, ser en del utmaningar för kommande generationer bönder. Han skulle önska att jordbruksnäringen fick högre status i Sverige, att det blev mindre byråkrati och han efterlyser ett större förtroende från banker och kreditbolag.

Gammaldags gård mindre sårbar

Någon ko, ett par grisar, en handfull höns, spannmålsåkrar och så en del odling av potatis, grönsaker och frukt. Det var längesedan ett vanligt jordbruk såg ut så. Men den sortens bondgård är på många sätt mindre sårbar än storskaligt, högeffektivt jordbruk.

Så kan den svenska maten räcka

Mer Västerbottenost och svenska baljväxter. Mindre brie, kött och franska viner. Om svenskarna ändrade sina konsumtionsvanor skulle den svenskproducerade maten förmodligen räcka ganska bra till hela befolkningen.

Allt hänger på dieseln

Även om svenskarna ställde om sina matvanor skulle Sverige stå inför ett stort problem om vi blev avskärmade från omvärlden. Sanningen är att svenskt jordbruk i allra högsta grad är beroende av diesel, som måste importeras.

Förslaget: Ett Eiffeltorn på Gamla Torget

Frågan löd: Vad kan få dig att tillbringa mer tid i stadskärnan?
Tidaholmarnas svar var många – och fantasifulla.
Bland annat: större shoppingutbud, kvällsöppna caféer eller ett Eiffeltorn på torget.

Stort säkerhetspådrag på tinget när mordrättegången drog igång

I dag började rättegången mot de två misstänkta för mordet i Moholm och ytterligare fem personer.
Besökarna får gå igenom en säkerhetskontroll för att komma in på Skaraborgs tingsrätt.

Axelsson tillbaka i Giff: "En kanonförstärkning"

Mikael Axelsson är åter i moderklubben Tidaholms G&IF.
Där återförenas han med sina två bröder Erik och Axel samt kompisar.
– Det ska bli kul, jag är väldigt laddad, säger 21-årige centrale mittfältaren.

Demokratins förutsättningar i fokus

I samband med kommunfullmäktige den 28 januari i Villan bjuder det lokala folkbildningsrådet in till en föreläsning om demokrati.
– Syftet är att både politiker och allmänheten ska komma och lyssna, säger Elin Andersson på studieförbundet ABF.

För 50 år sen: Spurtduell och provgrävning för utebad

Här kan du läsa vad Västgöta-Bladet rapporterade om den 21 januari 1969.

Solcellsparken ska ge grön el till militären i Skövde

Här bygger Fortifikationsverket sin första solcellspark i Sverige.
Den ska ge Försvarsmakten elström, motsvarande en årsförbrukning för cirka 35 normalvillor. Anläggningen ska stå klar i april i vår.

Första dagen på jobbet för Erik Ekberg

Erik Ekberg har gjort första arbetsdagen på Ekbergs Kläder. Han kommer gå in och ta över på prov och testa sig fram för att se hur det fungerar.
– Både mor och far kommer finnas med fortfarande och stötta, säger han.

Stökigt värre men den som väntar på något gott...

Ni trogna läsare kanske minns en krönika från i höstas där jag nämnde att det var på G med renovering i vardagsrummet? Med visionen om vinterträdgård möter boutiquehotell.
Artikel 2 av 19
Långläsning: Den svenska maten
Tillbaka till startsidan