Västgöta-Bladet

Annons

Mer grönt och svenskt kött i skolrestaurangen

Mer grönt och svenskt kött i skolrestaurangen

Fläskköttsgryta, frukostkorv, tandoorikyckling... I Västerhöjdsgymnasiets restaurang är det svenskt kött som serveras. Magnus Hallberg, arbetsledare i köket, upplever att många av matgästerna är både kunniga och engagerade i vad som ligger på tallriken.
— Det märks mer och mer, säger han.

Hej!

För att få tillgång till vårt Premiuminnehåll klicka på erbjudandet nedan eller logga in med befintliga uppgifter.

Annons

Långläsning: Den svenska maten

Den svenska livsmedelsproduktionen ska öka. Det har riksdagen bestämt. Men hur kan svenskarna börja äta mer svenskt? Vad ligger på tallrikarna i de offentliga köken? Vad tycker mjölkbonden och kunderna i livsmedelsbutiken?

Västgötaproducerat går hem

Fazer Kvarn marknadsför sina produkter med att spannmålen kommer från Västgötaslätten. Det verkar gå hem. Omsättningen ökar och det finns planer på att expandera.

Mer svenskt kött i butikerna

Större delen av det kött som säljs av de stora livsmedelskedjorna är svenskt och andelen ökar.

Kunderna vill ha lokalproducerat

Bryr sig kunderna i butiken om ifall maten är från Sverige? Ja, det verkar så.
— Det är jättestort. Det lokala är mycket större än det ekologiska, säger Lennart Ek, butikschef på Coop Extra.

”Jag vill ju ha svenskt”

Bryr du dig om var maten du köper kommer ifrån?

Stärkt kompetens ska främja inköp av svenskt

Regeringen vill att kommuner och andra myndigheter ska bli bättre på upphandling av livsmedel. Upphandlingsmyndigheten har fått i uppdrag att stärka deras kompetens. Syftet är bland annat att stötta svensk livsmedelsproduktion.

”En rätt skrämmande bild”

Hur blir framtidens svenska jordbruk? Ulf Claesson, mjölkbonde och ordförande i Falköpings mejeri, ser en del utmaningar för kommande generationer bönder. Han skulle önska att jordbruksnäringen fick högre status i Sverige, att det blev mindre byråkrati och han efterlyser ett större förtroende från banker och kreditbolag.

Gammaldags gård mindre sårbar

Någon ko, ett par grisar, en handfull höns, spannmålsåkrar och så en del odling av potatis, grönsaker och frukt. Det var längesedan ett vanligt jordbruk såg ut så. Men den sortens bondgård är på många sätt mindre sårbar än storskaligt, högeffektivt jordbruk.

Så kan den svenska maten räcka

Mer Västerbottenost och svenska baljväxter. Mindre brie, kött och franska viner. Om svenskarna ändrade sina konsumtionsvanor skulle den svenskproducerade maten förmodligen räcka ganska bra till hela befolkningen.

Allt hänger på dieseln

Även om svenskarna ställde om sina matvanor skulle Sverige stå inför ett stort problem om vi blev avskärmade från omvärlden. Sanningen är att svenskt jordbruk i allra högsta grad är beroende av diesel, som måste importeras.

Drabbade golfklubben stänger ute vildsvinen

Under vintern har Ryfors golfklubb drabbats hårt av vildsvin som bökat upp banan. Nu följer de andra klubbars exempel och sätter upp elstängsel för att skydda sig.
– Vi har återställt banan, så den är i fint skick till öppningen, säger klubbens ordförande.

Han vann kampen mot alkoholen – nu är Roger en av Sveriges mest trogna idrottssupportrar: "Får så mycket tillbaka"

Drickandet fick honom till slut att köra i diket – bokstavligt talat.
Nu är Roger Sjöhem nykter sedan länge och lägger i stället pengar och fritid på att åka Sverige runt och se sitt favoritlag – dit han har 113 mil enkel resa.
Här är fjärde delen i vår reportageserie ”När idrotten blir livsviktig”:
√ Alla timmar i bilen: "De är lyriska"
√ Sitt tidigare liv: "Då hade jag kanske inte suttit här i dag..."

Sprang Paris Marathon förbi Notre-Dame 24 timmar innan branden: "Kändes overkligt"

I helgen som gick sprang Kjell Maier, 44, sitt första maraton och slog till med en imponerande tid på 2.51.46.
Än mer speciellt blev loppet i och med att det gick av stapeln i Paris där han sprang förbi Notre-Dame blott ett dygn innan katedralen brann.
– På ett sätt är man ju tacksam att man hann se det, och på ett sätt känns det ju jättekonstigt att det blir så, säger Maier.

De tar plats i Skara Hall of fame

Nu är det klart vilka idrottshjältar som är de första att väljas in i Skara hall of fame. Det handlar om en kvinna och fyra män.

Påskens konstrunda kickstartade på Bildkällan

Konstrundan Påsk 2019 på Falbygden och i Hornborgasjöområdet är igång.
Redan på skärtorsdagskvällen var det vernissage för vårsalongen på Bildkällan i centrala Falköping.
– Jättekul att få vara med, säger finlandssvenska Ida Vikfors, numera bosatt i Falköping.

Frisörsalongen klar med omfattande renovering

Hon & Han har fått sig ett lyft. Efter en totalrenovering gör sig nu frisörer och kunder hemmastadda i lokalen på Torggatan.
–Vi är supernöjda, säger Anna Wik.

TV: Motormässan hoppas slå förra årets publiksiffra

Stora motorkändisar gästar årets motormässa på Elmia och när dörrarna slogs upp på långfredagen stod besökarna i kö.
– Förhoppningen är att slå förra årets publiksiffra på 84 000, säger marknadschef Fredrik Bjerngren i tv-klippet i artikeln.
Här kan du läsa om några av godbitarna på mässan i helgen och följa vårt livebildspel från mässan under långfredagen.

Nu är säsongen på Ålleberg i gång på allvar

Nu är sommarsäsongen på Ålleberg i gång.
På skärtorsdagen öppnade kaféet och restaurangen, som nu håller öppet ända till sista september – minst.
– Vi är väldigt laddade och förväntansfulla, säger de båda arrendatorerna Ulrika Bondesson och Veronika Fogelberg.
Artikel 2 av 19
Långläsning: Den svenska maten
Tillbaka till startsidan