Det misstänkta föremålet som gjorde att delar av Landvetter fick stängas ska ha gett utslag för sprängämne, uppgav polisen till GP under torsdagen. En man i 20-årsåldern greps på flygplatsen efter att han stoppats i en säkerhetskontroll, uppger GP och Aftonbladet. Mannen anhölls senare misstänkt för försök till allmänfarlig ödeläggelse.

Men på fredagseftermiddagen släpptes mannen fri, han är inte längre misstänkt för brott, enligt ett pressmeddelande från Åklagarmyndigheten.

Annons

Analys av de misstänkta föremålen har gjorts under dagen och mannen är inte längre misstänkt för brott, skriver Åklagarmyndigheten.

Man går dock inte in på vad det var för något ämne som gav utslag i kontrollen.

Enligt Aftonbladets och GP:s källor skulle de ha rört sig om sprängämnet TATP, triacetrontriperoxid, skrev tidningarna på fredagsmorgonen. Det är ett sprängmedel som använts vid flera terrorattentat senaste åren och som har fått öknamnet Satans moder, enligt Aftonbladet. Det uppges vara ett extremt känsligt, lättexplosivt och oberäkneligt sprängmedel.

— Jag har inga uppgifter om vad det var för något ämne. Om jag hade det så skulle jag nog inte säga det, sa polisens presstalesperson Peter Adlersson till Aftonbladet på morgonen.

Den gripne mannen hävdade, genom sin advokat, sin oskuld. Och han släpptes alltså fri senare på fredagen. Åklagare har beslutat att häva anhållandet av mannen, som tidigare var misstänkt för försök till allmänfarlig ödeläggelse.