Julia Löfquist studerade journalistik vid Södra Vätterbygdens Folkhögskola.

— Jag var au pair i London när jag kom på att jag måste göra något av mitt liv, så jag började kolla på journalistutbildningar och hittade den i Jönköping, berättar hon.

Julia Löfquist berättar att hon alltid tyckt om att skriva och berätta. Numera hinner hon inte läsa mycket mer än nyheter, men när hon var yngre läste hon långt in på nätterna.

—Jag har en bokhylla hemma full med böcker som jag ska läsa när jag får tid, säger Julia.

Ung skribent

När hon var åtta år gjorde hon sin första, egen tidning. Det var när hon var i familjens sommarstuga på Västkusten som hon inte tyckte att det hände särskilt mycket, så hon beslöt att ta reda på om det fanns något intressant.

— Jag var reporter, fotograf och ansvarig utgivare på en och samma gång. Jag hade inte så många prenumeranter, min morbror, mina två kusiner, mamma och pappa, berättar hon.

Tidigare har hon arbetat på bland annat nättidningen Jmini och Tranås-Posten, men har sedan ett år tillbaka vikarierat på olika arbetsplatser inom Hall Media.

— Jag har hoppat runt på alla orter vi bevakar på Höglandet. När Roger Ivarsson skulle sluta sökte jag tjänsten som samordnare, eftersom jag trivts väldigt bra i Vetlanda.

Vill ha svar

Hon har redan arbetat en hel del som vikarie i Vetlanda under vintern och våren. Fick rycka in och livesända när det så kallade LSS-mordet inträffat, men har också gjort en hel del kommunbevakning. Hon är en journalist som gärna går till botten med saker och ting och ger sig inte förrän hon fått svar på sina frågor.

Annons

Nu har hon arbetat som samordnare någon dryg vecka och kastades direkt in i bevakningen av valrörelsen, med bland annat livesändningar under valnatten.

— Kastats in är rätt ord. I politik, partier, deras relationer och den allmänna kommunbevakningen. Jag har aldrig hunnit sätta mig in i en kommun innan förrän jag hoppat vidare till nästa, så det är väldigt intressant - spännande framförallt, säger Julia.

Vad betyder lokaltidningen för dig?

— Det är den som står invånarna närmast. Som berättar invånarnas historier, stöttar de svaga i samhället och granskar makten. Som finns där när det hänt något. Lokaltidningen är själva orten.

Vad gör en samordnare?

— Försöker hitta nyheter, men här i Vetlanda handlar det mer om att prioritera alla nyheter som finns, planera dagen, bestämma vad som ska vara med i tidningen. Men reportrarnas jobb är lika viktiga, alla hjälps vi åt för att bygga lokaltidningen.

Relaterat: Frida ny reporter i Vetlanda

Har du lätt att fatta beslut?

— Ja, jag har lätt att snabbt fatta beslut, framförallt i krissituationer. Jag presterar bäst under press.

Nu hoppas hon lära känna kommunen Vetlanda bättre.

Julia Löfquist

Familj: Katterna Åke och Cleo

Ålder: 24 år

Intressen: Skriver noveller, spelar g..

Julia Löfquist

Familj: Katterna Åke och Cleo

Ålder: 24 år

Intressen: Skriver noveller, spelar gitarr, umgås när det finns fritid

Tittar på: The Office, Breaking News med Filip och Fredrik. ”Kul om de hittar något om Hall Media”

Äter gärna: ”Om jag minns. Då äter jag allt”

Läser just nu: "På väg" av Jack Kerauac.

Dricker: Kaffe

Vad gör du om tio år: ”Det struntar jag i just nu. Det får mitt framtida jag bestämma. Nu är jag här”