Nu har den omtalade domen fallit i Södertörns tingsrätt där två bröder från Stockholmsområdet, 34 och 24 år gamla, stått åtalade för grovt vållande till annans död, grovt narkotikabrott och brott mot lagen av förbud mot vissa hälsofarliga varor. Det rör sig om produkter som innehåller akrylfentanyl och andra typer av så kallade fentanylanaloger. Effekterna av fentanyl påminner om de effekter som heroin har.

Tingsrättens bedömning är att preparaten har sålts i russyfte och inte för forskningsändamål, som den äldre av bröderna hävdar.

Enligt åtalet ska de ha sålt fentanyl i form av nässprej via ett näthandelsföretag.

Den äldre av bröderna döms till fängelse i 5 år och 6 månader, dessutom får han näringsförbud i 10 år och ska solidariskt med sin broder betala sammanlagt cirka 1,1 miljoner kronor i skadestånd. Till det kommer en företagsbot på 8,5 miljoner kronor.

Båda bröderna döms för de tidigare nämnda åtalspunkterna.

Ska överklagas

Enligt domen ska de ha agerat tillsammans och i samförstånd. De har insett att det fanns en risk att den som missbrukade drogen skulle kunna dö och de har varit likgiltiga inför den risken, skriver tingsrätten.

En av brödernas försvarsadvokater, Jan Freij, säger till nyhetsbyrån TT att han kommer att överklaga domen eftersom han inte anser att det är utrett hur de åtta personerna dött. Han nämner exempelvis att åklagaren enligt honom "inte förmått visa att de inte begått självmord".

Annons

Upprättelse

JP intervjuade Fredriks pappa i samband med att åtalet presenterades tidigare i år.

"Det är lite upprättelse för Fredrik. Han dog inte helt förgäves. Nu kanske det går att rädda några stackare, sade Fredriks pappa Tommy Jansson då.

Han ville också göra människor uppmärksamma på hur farliga den här typen av droger, akrylfentanyl och andra så kallade fentanylanaloger, är.

— Testa inte överhuvudtaget. Det som sprids är att det ska vara så häftigt men de talar inte om vad det är. Det går inte att dosera rätt. Det jag tycker är viktigt är att ingen ska testa detta, ingen människa ska behöva råka ut för det här.

Fentanyl

Fentanyl används som läkemedel för att lindra mycket starka smärtor och för bedövning, i..

Fentanyl

Fentanyl används som läkemedel för att lindra mycket starka smärtor och för bedövning, ibland i form av plåster.

Det antas att det är upp till 75–100 gånger starkare än morfin

I berusningssyfte söks en euforiserande och rogivande effekt av fentanylet. Upprepad användning av fentanyl leder snabbt till ökad tolerans och fysiskt beroende.

På grund av fentanylets styrka är risken för överdosering stor. Överdosering kan medföra att andningscentrum i hjärnan delvis slås ut.

Relaterat: Fredrik dog av överdos – nu riskerar langarna långa fängelsestraff