Västgöta-Bladet

Annons

Nästan bara svenskt kött i storköken

Nästan bara svenskt kött i storköken

Det omfattande arbetet med att ställa tydliga djurskyddskrav i upphandlingen lönade sig. Idag är det nästan bara svenskt kött som serveras i skaraborgska kommuners storkök, 95 procent eller mer på vissa håll.
— Det är fantastiskt bra siffror, säger Lena Orrvad, som ledde kött- och charkupphandlingen.

Hej!

För att få tillgång till vårt Premiuminnehåll klicka på erbjudandet nedan eller logga in med befintliga uppgifter.

Annons

Långläsning: Den svenska maten

Den svenska livsmedelsproduktionen ska öka. Det har riksdagen bestämt. Men hur kan svenskarna börja äta mer svenskt? Vad ligger på tallrikarna i de offentliga köken? Vad tycker mjölkbonden och kunderna i livsmedelsbutiken?

Västgötaproducerat går hem

Fazer Kvarn marknadsför sina produkter med att spannmålen kommer från Västgötaslätten. Det verkar gå hem. Omsättningen ökar och det finns planer på att expandera.

”Jag vill ju ha svenskt”

Bryr du dig om var maten du köper kommer ifrån?

Kunderna vill ha lokalproducerat

Bryr sig kunderna i butiken om ifall maten är från Sverige? Ja, det verkar så.
— Det är jättestort. Det lokala är mycket större än det ekologiska, säger Lennart Ek, butikschef på Coop Extra.

Mer svenskt kött i butikerna

Större delen av det kött som säljs av de stora livsmedelskedjorna är svenskt och andelen ökar.

”En rätt skrämmande bild”

Hur blir framtidens svenska jordbruk? Ulf Claesson, mjölkbonde och ordförande i Falköpings mejeri, ser en del utmaningar för kommande generationer bönder. Han skulle önska att jordbruksnäringen fick högre status i Sverige, att det blev mindre byråkrati och han efterlyser ett större förtroende från banker och kreditbolag.

Gammaldags gård mindre sårbar

Någon ko, ett par grisar, en handfull höns, spannmålsåkrar och så en del odling av potatis, grönsaker och frukt. Det var längesedan ett vanligt jordbruk såg ut så. Men den sortens bondgård är på många sätt mindre sårbar än storskaligt, högeffektivt jordbruk.

Allt hänger på dieseln

Även om svenskarna ställde om sina matvanor skulle Sverige stå inför ett stort problem om vi blev avskärmade från omvärlden. Sanningen är att svenskt jordbruk i allra högsta grad är beroende av diesel, som måste importeras.

Så kan den svenska maten räcka

Mer Västerbottenost och svenska baljväxter. Mindre brie, kött och franska viner. Om svenskarna ändrade sina konsumtionsvanor skulle den svenskproducerade maten förmodligen räcka ganska bra till hela befolkningen.

Här är det radhus på gång: "Finns intresse"

JK Bygg & Kakel bygger radhus med fyra lägenheter på Fabriksmästaregatan i Hägne.
– Preliminärt är inflyttningen 1 juni 2020, säger byggaren Jonas Karlsson.

Bil voltade i rondell

En bil voltade strax norr om Borgunda på tisdagskvällen. Personen i bilen kunde själv ta sig ur fordonet. Enligt P4 Skaraborg fördes den drabbade till sjukhus.

Johan Lövdahl klar för Lidköpings FK

Skara FC-fostrade Johan Lövdahl, född 2001, vänder hemåt till Skaraborg.
Talangen har skrivit på ett tvåårskontrakt med Lidköpings FK.

Magnus Karlsson ny juniortränare i Tidaholms G&IF

Magnus Karlsson, med förflutet i bland annat Falköpings KIK och senast Grolanda IF, tar över som tränare för juniorerna i Tidaholms G&IF.

Västsvensk man drunknade på Maldiverna

En svensk man har omkommit i en drunkningsolycka på Maldiverna.
Olyckan inträffade i söndags, rapporterar GT.

I dvalornas land

Ölandsdiktaren Lennart Sjögren har inlett sitt nittionde levnadsår med att ge ut sin trettionde diktsamling, ”I grenverket”. Hans ö och hans tankar ger honom ständigt nya motiv att upptäcka och begrunda. Och hans poesi stannar kvar på sin höga kvalitetsnivå.

Här är krogen som är läsarnas favorit - krögaren: ”Det finaste betyg man kan få”

Läsarna har sagt sitt. Löfwings atelje och krog fick flest röster i vår omröstning.
- När gästerna tycker det blir man ju superglad, säger krögaren Linda Löfwing.

Vildsvinsolycka på E20

Vid 18.15-tiden på tisdagen krockade en bil med två vildsvin på E20 utanför Skara.
Artikel 2 av 18
Långläsning: Den svenska maten
Tillbaka till startsidan