Västgöta-Bladet

Annons

Nästan bara svenskt kött i storköken

Nästan bara svenskt kött i storköken

Det omfattande arbetet med att ställa tydliga djurskyddskrav i upphandlingen lönade sig. Idag är det nästan bara svenskt kött som serveras i skaraborgska kommuners storkök, 95 procent eller mer på vissa håll.
— Det är fantastiskt bra siffror, säger Lena Orrvad, som ledde kött- och charkupphandlingen.

Hej!

Artikeln är en del av vårt premiuminnehåll, vill du fortsätta läsa klicka nedan.

Annons

Långläsning: Den svenska maten

Den svenska livsmedelsproduktionen ska öka. Det har riksdagen bestämt. Men hur kan svenskarna börja äta mer svenskt? Vad ligger på tallrikarna i de offentliga köken? Vad tycker mjölkbonden och kunderna i livsmedelsbutiken?

Västgötaproducerat går hem

Fazer Kvarn marknadsför sina produkter med att spannmålen kommer från Västgötaslätten. Det verkar gå hem. Omsättningen ökar och det finns planer på att expandera.

Mer svenskt kött i butikerna

Större delen av det kött som säljs av de stora livsmedelskedjorna är svenskt och andelen ökar.

Kunderna vill ha lokalproducerat

Bryr sig kunderna i butiken om ifall maten är från Sverige? Ja, det verkar så.
— Det är jättestort. Det lokala är mycket större än det ekologiska, säger Lennart Ek, butikschef på Coop Extra.

”Jag vill ju ha svenskt”

Bryr du dig om var maten du köper kommer ifrån?

”En rätt skrämmande bild”

Hur blir framtidens svenska jordbruk? Ulf Claesson, mjölkbonde och ordförande i Falköpings mejeri, ser en del utmaningar för kommande generationer bönder. Han skulle önska att jordbruksnäringen fick högre status i Sverige, att det blev mindre byråkrati och han efterlyser ett större förtroende från banker och kreditbolag.

Gammaldags gård mindre sårbar

Någon ko, ett par grisar, en handfull höns, spannmålsåkrar och så en del odling av potatis, grönsaker och frukt. Det var längesedan ett vanligt jordbruk såg ut så. Men den sortens bondgård är på många sätt mindre sårbar än storskaligt, högeffektivt jordbruk.

Så kan den svenska maten räcka

Mer Västerbottenost och svenska baljväxter. Mindre brie, kött och franska viner. Om svenskarna ändrade sina konsumtionsvanor skulle den svenskproducerade maten förmodligen räcka ganska bra till hela befolkningen.

Allt hänger på dieseln

Även om svenskarna ställde om sina matvanor skulle Sverige stå inför ett stort problem om vi blev avskärmade från omvärlden. Sanningen är att svenskt jordbruk i allra högsta grad är beroende av diesel, som måste importeras.

I dag smäller det (kanske)- så skyddar du dig

I kväll gäller det att hålla i hatten och allt annat. SMHI varnar för stormbyar. Det här kan du göra för att skydda dig - om prognosen stämmer.

Podd – så kommer fotbollsserierna sluta i den lokala fotbollen

Kommer IFK Tidaholm vinna serien?
Finns det en chans att Giff får kvala?
Och hur känns det egentligen att tvingas heja på sin värsta rival?
Det är frågor vi försöker besvara i Slutspurtspodden, en podcast om fotbollslagen i och kring Tidaholm.

Fortsatt spänning i Fair Play-tävlingen

Den ena Fair Play-tävlingen är mer eller mindre avgjord.
Den andra är helt öppen.
Och det är Ekedalens SK och IFK Tidaholm som slåss om topplatsen i herrtävlingen.

Brottsvåg i Falköping – pekas ut som extra utsatt

Det har skett många grova brott i Falköping den senaste tiden.
I helgen var det två uppmärksammade misshandelsfall och många menar att Falköping är särskilt utsatt.

En veteran slutar – tolv nya tar plats

Tolv nybakade ledamöter kommer att ta plats i Tidaholms kommunfullmäktige kommande mandatperiod.
En riktig tungviktare försvinner. Christer Johansson (S) tackar för sig.
– Det är dags att släppa fram nya krafter, säger han.

Sexbrottsanklagade läkaren: Gjorde som i Spanien

Den barnläkare i 30-årsåldern som står anklagad för sexualbrott mot barn, som bland annat ska ha skett i Skövde infann sig på torsdagen i Stockholms tingsrätt för förhandlingens första dag.

Niclas Österberg ny kock på Julius

En bekanting är tillbaka som som kock i Tidaholm. Niclas Österberg, 49 år, lagar maten på Julius Bageri och kök.
– Jag har längtat tillbaka till branschen, säger han.

Se bilderna från Mediabaren

Under torsdagskvällen föreläser fotbollsdomaren och entreprenören Jonas Eriksson på Sällskapet i Skövde.
– Genom sina speciella egenskaper och erfarenheter har Jonas ett unikt perspektiv på ledarskap och kommunikation, säger Åsa Ståhl på Hall Media.
Artikel 2 av 18
Långläsning: Den svenska maten
Tillbaka till startsidan