Snart sätter julhandeln igång på allvar. I december glömmer många bilister bort var de ställt bilen, speciellt på stora parkeringar vid köpcentrum och gallerior.

Det är försäkringsbolaget IF som har gjort en undersökning där man frågat 3518 personer som någon gång tappat bort sin bil hur man då reagerade.

FAKTA: Försäkringsbolagets bästa tips för att inte tappa bort bilen i julstressen

Skicka ett mms/sms till dig själv med en bild eller beskrivning av bilens placering.

Ladd..

FAKTA: Försäkringsbolagets bästa tips för att inte tappa bort bilen i julstressen

Skicka ett mms/sms till dig själv med en bild eller beskrivning av bilens placering.

Ladda ned en app som hjälper dig att komma ihåg var du ställt bilen.Knyt en vimpel på bilens antenn så att bilen syns bättre.

Ställ dig på en refug eller annan högre punkt på parkeringen och scanna av med fjärrkontrollen, den når längre än man tror.

Har du barn med dig – be dem memorera våningsplan och plats i parkeringshuset.

Barnen har antagligen inte huvudet lika fullt av julbestyr som du.

Har du ställt bilen i parkeringshus – leta alltid även på det övre och undre våningsplanet.

Försök undvika att handla samtidigt med alla andra.

Om du inte hittar bilen – försök att åka tillbaka till parkeringen igen efter stängningstid – oftare än man tror står den kvar där alldeles ensam.Stressa mindre – kom ihåg att julen ska vara fridens högtid.

41 procent av de tillfrågade uppgav att de för en stund trott att bilen blivit stulen när de i själva verket bara glömt bort var de lämnat den.

För en av tjugo, 5 procent, har det någon gång gått så långt att de hunnit göra en stöldanmälan hos försäkringsbolaget.

Annons

– Ofta handlar det om en julklappsstressad förälder i en storstad som förirrat sig på en parkering i ett köpcentrum. Men det kan också handla om någon som exempelvis skjutsat sitt barn till skolans luciafirande för att sedan ta bussen direkt till jobbet och glömt bort bilen någonstans på vägen. Vi har fått höra många historier. Men som tur är kommer ju de flesta bilar tillrätta, förr eller senare, säger Caroline Starck, informationschef på If.