Ett tjugotal personer begav sig förväntansfulla till Ekedalen. Det sägs ju att våren inte riktigt kommit än – så vad skulle vi egentligen titta på?

Vid Bruksdammen väntade kvällens guide Ulla Holm. Det första vi fick se var ett träd nära stranden som var under avverkning. Det var dock inte någon skogsarbetares verk utan i stället en bäver som varit framme. Hör och häpna. Bävern fäller ett 25 cm tjockt träd på fyra timmar. Snabbt jobbat. Maskiner överflödiga.

I fråga om naturen så kan man verkligen prata om framförhållning. Redan på sommaren året före är trädens nya knoppar på gång. De sover sig sedan genom vintern. När solens värmande strålar äntligen tittar fram ligger de redo i startgroparna. Knoppar på träd blev därför kvällens tema.

Vid första anblicken så ser lövträdens knoppar väldigt lika ut. Möjligtvis att björken med sina vita stammar är ett undantag. Ulla lärde oss att titta på knoppar på ett nytt sätt. Form, färg, torra eller håriga och hur de sitter är viktigt att iaktta. Till detta en mängd käcka ramsor – Violetta Al, Aska Svart, Vasse Aspe, Linda Rödvante - för att nämna några.

Vandringen gick på en väg som kallas för Smalingen, ett ypperligt namn förresten. Här fanns flertalet lövträd representerade. Alens knoppar är märkbart violetta och dessutom så är detta träd ganska ensamt om att bära små kottar. De vill gärna ha sina ”fötter” i blöt. Trädet ask är heller inga större problem. Knopparna är verkligt svarta, liknar helt klart aska. Detta lövträd slår ut sist av lövträden och fäller sina blad först. Det finns ett gammalt talesätt som säger att asken är som nattfriaren: kommer sent och går tidigt.

Annons

Aspens knoppar är små och vassa. Tankarna gick till en stiftpenna med ett riktigt vasst bly. Lindens knoppar ser ut som röda tumvantar. Av torkade lindblommor kan man brygga ett gott te. Kastanjens knoppar känns igen på storleken. Toppknoppen lär kunna bli 3,5 centimeter – med andra ord bautastorlek.

Eken placerar sig som etta i mångt och mycket. Den kan bli mycket gammal, faktiskt mer än 900 år. Eken är viktig för svampar, mossor, lavar, småkryp, ekorrar och nötskrikor. Dess knoppar är bruna, korta och trubbiga. Lönnens knoppar är vinröda på solsidan och sidoknopparna sitter mitt emot varandra. Näsor från fjolåret skvallrar också om att det är en lönn.

Under vandringen berättade Ulla Holm om både alens, lönnens, ekens och diverse andra träds knoppar.
Foto: Privat

Rönnens knoppar är håriga till en början. Ett och annat bortglömt rönnbär kan också vara till en hjälp. Hasseln räknas som en buske men den kan bli bortåt tio meter hög. Knopparna är formade som ägg och är bruna eller gröna till färgen. Början till de små röda blommorna kunde också anas. De liknar en pytteliten dammvippa. ”Normala” vårar kan man se dessa redan i mars.

Den medhavda matsäcken satt bra. Alldeles i närheten låg en klart annorlunda jordkällare. Till denna fanns sex separata dörrar. Här förvarade således sex familjer årsbehovet av potatis och grönsaker med mera. Källaren har drygt 100 år på nacken.

Som avslutning på kvällen gick vi över den hårt trafikerade 26:an. Denna väg såg dagens ljus för drygt ett halvsekel sedan. Ulla berättade att utmed den gamla vägen fanns ett ”mjölkabord”. De flesta av kvällens deltagare mindes ”mjölkaborden”.

Nära museet i Falköping finns en stuga ditflyttad från just denna plats. Den tjänade här som arbetarbostad för de som arbetade vid Alunbruket. På sluttningen ner mot Kvarnasjön finns en gigantisk bok. Vi försökte gissa åldern men något svar fanns förstås inte. I en faktabok står det att detta träd blir vanligtvis 150 år gammalt men denna bok tror vi är äldre. Bokens knoppar är mycket långsmala, spetsiga och skiftar i olika bruna nyanser. Som kuriosa kan nämnas att boken blommar först då den är 40-50 år gammal.

Repetition är kunskapens moder. En bra idé är därför att ha några bestämda träd att följa, iaktta dem både med och utan löv. Ett stort tack till Ulla för alla dessa tips. Nöjda och glada begav vi oss hemåt. Nästa vandring sker den 24 april och går till Suntak. Samling vid Smedjegatan halv sex.

Inga Kämpe