Västgöta-Bladet

Annons

Nobelpriskandidat #6: Nina Bouraoui

Nobelpriskandidat #6: Nina Bouraoui

Inför Nobeldagen på måndag har sex av kulturredaktionens litteraturkritiker lyft fram värdiga pristagare till Nobelpriset i litteratur. I den sjätte, och sista, delen av artikelserien utser Ulla Strängberg till franska författaren Nina Bouraoui till pristagare.

Hej!

Artikeln är en del av vårt premiuminnehåll, vill du fortsätta läsa klicka nedan.

Annons

Årets fredspristagare är starka röster mot det sexuella våldet

Eftersom Svenska Akademien inte kan enas, delas det inte ut något Nobelpris i litteratur i dag. Istället väljer kulturredaktionen att uppmärksamma årets fredspristagare. Denis Mukwege och Nadia Murad tilldelas priset för sitt arbete mot sexuellt våld i väpnade konflikter. Johanna Andersson har läst deras biografier och hoppas på ett paradigmskifte.

Nobelpriskandidat #5: Maryse Condé

På måndag är det dags för den stora Nobelfesten, men någon författare finns inte med bland pristagarna. Kulturredaktionens medarbetare har därför valt ut egna Nobelpriskandidater. Litteraturvetaren Ylva Lindberg vill ge Maryse Condé priset.

Nobelpriskandidat #4: Margaret Atwood

I år delas det inte ut något Nobelpris i litteratur, men kulturredaktionen har ändå valt att uppmärksamma några av de världsförfattare som kunde ha fått Nobelpriset 2018. Kulturjournalisten Maria Friedner vill ge priset till den kanadensiska författaren Margaret Atwood.

Nobelpriskandidat #3: Amos Oz

I år kommer det inte att delas ut något Nobelpris i litteratur. Medan Svenska Akademien fortsätter att gräla, så uppmärksammar kulturredaktionen några av de världsförfattare som kunde ha fått Nobelpriset 2018. Litteraturkritikern Josef Rydén vill ge priset till den israeliska författaren Amos Oz.

Nobelpriskandidat #2: Haruki Murakami

Kulturredaktionen brukar uppmärksamma världslitteratur i samband med tillkännagivandet av årets Nobelpris i litteratur. På grund av konflikten inom Svenska Akademien får vi inte tillfälle att göra så i år. Därför har kulturredaktionens medarbetare utsett egna Nobelpriskandidater. Rikard Flyckt vill ge priset till japanske romanförfattaren Haruki Murakami.

Nobelpriskandidat #1: Marie NDiaye

Kulturredaktionen brukar uppmärksamma världslitteratur i samband med tillkännagivandet av årets Nobelpris i litteratur. På grund av konflikten ino mSvenska Akademien får vi inte tillfälle att göra så i år. Därför har kulturredaktionens medarbetare utsett egna Nobelpriskandidater. Först ut är Björn Kohlström som vill ge priset till den franska författaren Marie NDiaye.

Cancerdrabbade Elliot delade ut julklappar till sjuka barn

Under måndagskvällen delade Elliot Lindgren Gester ut julklappar till sjuka barn på Skaraborgs sjukhus i Skövde.
– Jag fick själv paket och besök när jag var sjuk och vet vad det betyder, säger Elliot.

Vi livesänder HVT:s prestigemöte

På fredag kväll spelar HV Tidaholm årets sista match i handbollstrean, hemma mot Skara HK.
Vi livesänder mötet här på vastgotabladet.se med start klockan 18.55.

Gyllingberg klubbmästare för andra året i rad

Det var ett traditionsenligt avslut på höstterminen och 2018 års träffar för medlemmarna i Tidaholms Fotoklubb. På mötet fastställdes vem som blivit året klubbmästare och det blev Per Gyllingberg igen.

Klartecken för grön rehab på remiss

Efter årsskiftet kan också skaraborgare remitteras till naturunderstödd rehabilitering. Nästegården gröna rehab är en av tre anläggningar som fått uppdraget.

Hellidens Trädgårdars ansökan beviljas till hälften

Hellidens Trädgårdar sökte 500 000 kronor i verksamhetsbidrag.
De får 250 000 kronor.
– I det läge vi är i nu är det inte läge att öka bidraget nämnvärt, säger Christer Johansson (S), ordförande i social- och omvårdnadsnämnden.

Fylla bakom skotten mot SD-politiker

SD-riksdagsledamoten Sara-Lena Bjälkö var på väg till en racingtävling i Moholm.
När de stannade för att leta efter vägen 02.30 körde en bil upp bakom den och passerade så småningom. Då stack en man ut en pistol genom sidofönstret och avlossade i snabb följd tre skott.
Nu åtalas en 33-åring för olaga hot vid tingsrätten.

Forsenskolan prisat på Nobelmuseum

Tidaholmseleverna var lyckosamma i finalen på Nobelmuseum för det nationella forskningsprojektet om läkemedelsrester i spindlar.
Elever från trettio av landets skolor har deltagit och Forsenskolans elever Miranda Blomqvist och Lovisa Johansson var på plats med en poster och tävlade om fyra utmärkelser. De fick ta emot priset för bästa formgivning.

Krönika: Jakten på den perfekta granen en helig strid

Tror de flesta familjer har något som är heligt när det gäller julen (frånsett det heliga i stallet då). Det kan vara någon maträtt eller vilken tid som tomten ska komma eller något annat mer eller mindre svårförståeligt för utomstående.
Artikel 2 av 15
Årets fredspristagare är starka röster mot det sexuella våldet
Tillbaka till startsidan