Många packar och reser iväg när sportlovet kommer. Många hus lämnas obebodda i flera dagar och kan vara lätta att bryta sig in i för tjuvar.

Annons

— Jag har ingen statistik tillgänglig, men personligen gissar jag att det är fler inbrott under en sådan vecka, säger Peter Martin Kihlsten, stationsbefäl vid Lidköpingspolisen.

Men det går att skydda sig med ganska enkla medel.

Ett bra tips är att använda vänner, grannar och bekanta.

— Låt huset se bebott ut helt enkelt. Skotta framför huset. Om snön ligger orörd ett par dagar efter snöfallet förstår man ju att ingen är hemma. Låt grannen parkera sin bil på uppfarten och gå in och tänd lamporna där på kvällen. Det är sånt som jag kommer på just nu.

Att någon tar hand om posten och tittar till huset är viktigt.

Ett annat knep är att undvika detaljerad ”reklam” för din resa på sociala medier och lämna inte meddelande på din telefon med tydlig information att ni kommer vara bortresta och att därmed sprida att huset kommer att vara tomt.

Men det är också viktigt att de som är hemma under sportlovet har extra uppsikt i bostadsområdet. Ser man en okänd bil som inte hör hemma i området kan man ringa eller mejla polisen och ta bilnumret. Om de får in en händelse som ett inbrott kan sådan information i efterhand bli väldigt intressant.