Under tre dagar pågår inspelningen av Borgaren - en berättelse om banditerna på Billingen, Skövdes film i projektet Skaraborgshistorier.

När vi besöker inspelningsplatsen arbetar man med en scen där stråtrövare rånar adelsdamen Hilda Fridell, spelad av Sofia Henningsson, när hon kommer åkandes med häst och vagn.

På en liten skogsväg vid Paradissjön, som här ska föreställa Billingen, stoppar en brokig skara beväpnade banditer vagnen och deras ledare, spelad av Emanuel Blom, sliter adelsdamen ur vagnen.

– Det är här vi brinner för, att arbeta med historiska filmproduktioner, säger John Thornblad, som är en av producenterna i Affekt film.

Levde dubbelliv

Filmens handling kretsar kring de rövarband som uppehöll sig på Billingen och byarna kring berget under 1700-talet. De utförde bakhåll på vägfarande och plundrade dem. Polisen hade länge försökt gripa förövarna, men utan resultat då många av banditerna skyddades av ortsbefolkningen. Den i titeln förekommande borgaren har suttit i riksdagen, men lever ett dubbelliv och umgås också med banditerna.

Annons

Samtliga 15 kommuner i Skaraborg är med i projektet Skaraborgshistorier och det görs en film från varje kommun. Idén kommer från Johan Fågelström och John Thornblad i Affekt film som producerar projektet tillsammans med Studiefrämjandet.

– Det hela möjliggörs av att så många jobbar så mycket helt ideellt, säger John Thornblad i en paus mellan tagningarna.

– Vi har också fått pengar från Allmänna arvsfonden, vilket till exempel gjort det möjligt för oss att hyra in en jättefin kamera.

Unga kreatörer

Vid varje inspelningstillfälle är ungefär 15 personer med och jobbar.

– Det är 15 olika filmteam, så det blir ganska mycket folk som är inblandade totalt sett, säger John Thornblad.

– Det handlar mycket om att lyfta upp unga kreatörer, till exempel fotograferna Daniel Björk och Filip Bergqvist som delar på fotot i Borgaren - en berättelse om banditerna på Billingen. Det är första gången de får chansen att visa vad de kan i en så här stor produktion.

För regin står Marcus Tjällman och manus har skrivits av Julia Jonsson.Samtliga 15 filmer beräknas vara klara under våren 2019.

Affekt film består av Johan Fågelström och John Thornblad som producerar historiska filmer. De är också männen bakom filmerna Falks grav och Tjuvjägaren, båda filmer med historiska motiv från Skaraborg.