Vi hade bestämt intervjutid klockan 14.00. Men dagen innan kom det ett mejl från pressansvarig på Riksteatern om att Ing-Marie Carlsson frågade om det gick bra klockan 13.00 istället. Hon skulle nämligen lite i efterhand bli firad på sin 60-årsdag av några vänner klockan 14.00.

Så strax efter 13-slaget slog jag Ing-Maries nummer.

"Ja, hej, det är Ing-Marie", svarade hon och genast var det som om det var någon man kände man pratade med. Rösten var ju så bekant och var det något man såg framför sig så var det utan tvekan rollfiguren "Mimmi" i den gamla tv-serien Tre Kronor.

— Det är faktiskt fortfarande så att jag mest förknippas med den rollen trots att det nu är så många år sedan jag gjorde den. Tre Kronor var väl en folkkär serie.

Händer det ofta att folk kommer fram till dig och vill prata?

— När vi är ute på turné, som nu då med "Bra människor", så är vi ofta ute och promenerar på dagarna. På de olika orterna är det alltid några som känner igen mig och kommer fram för att hälsa. Jag har inga problem alls med det, folk är bara glada och trevliga, skrattar Ing-Marie.

— Förresten, när vi kommer till Skövde, har du några bra tips om var vi kan promenera då?

Utan att vi avslöjar för mycket, håll ögonen öppna efter henne och de övriga skådespelarna i "Bra människor" på Billingen de närmaste dagarna.

Vilka andra roller förknippar folk dig med då?

— Det är utan tvekan rollen som Berts mamma i Bert - den siste oskulden, men även som Eva i Änglagårdsfilmerna och Bodil i Beckfilmerna.

Hur många Beckfilmer var du med i?

— Det blev sammanlagt åtta stycken.

Hur var det att jobba med storheter som Mikael Persbrandt och Peter Haber?

— Det var inte konstigare än att jobba med andra skådespelare. Vi småpratade vid kaffeautomaten i pauserna precis som kollegor brukar göra. Däremot var det jäkligt kul att få vara med i ett kriminaldrama, jag fick ju till och med vara polis, men det jag saknade var att inte jag, i likhet med Mikael och Peter, fick vara ute på fältet och skjuta, skrattar Ing-Marie.

Nu ska ju detta egentligen handla om teaterföreställningen "Bra människor", som på fredagskvällen kommer till Stadsteatern i Skövde...

När hade ni premiär?

Annons

— Det var nu under februari, vi inledde med en tre veckor lång turné uppe i Norrland.

Hur kändes det och hur var reaktionerna?

— Det kändes jättebra och recensionerna från folk i publiken och kritiker i pressen var mycket goda.

Överraskad?

— Nej, egentligen inte. Alltså, jag fick mig tillsänt manuset av regissören Carl Johan Carlsson för ett år sedan och när jag – lite motvilligt (!) – läste det på engelska på dataskärmen, så blev jag helt tagen. Jag skrattade och grät om vartannat.

I föreställningen spelar Ing-Marie Carlsson den ensamstående mamman Margie Walsh.

— Den är en otrolig utmaning och jag har fått gå igenom en stor textmassa i jakten på att bli Margie, som är en väldigt komplex person. Hon är definitivt inte älskansvärd, hon är nämligen både jobbig och provocerande mellan varven, berättar Ing-Marie.

Nu handlar dock inte "Bra människor" enbart om Margie Walsh, alias Ing-Marie Carlsson.

— Nej, vi är sammanlagt sex skådisar på scenen och alla de övriga rollerna, mina väninnor och min gamla ungdomskärlek, ger också reaktioner hos publiken.

Efter de tre inledande veckorna med "Bra människor" uppe i Norrland tog man en liten välbehövlig paus i slutet av februari.

— Jag kom hem natten till lördag den 25 februari och just denna dag fyllde jag 60 år. Jag blev då överraskad av mina barn, som tog med mig på en hotellvistelse, där bland annat alla mina väninnor dök upp, berättar Ing-Marie.

Den 4 mars gav sig så sällskapet kring "Bra människor" ut på turné igen och första anhalt var Avesta. Först den 2 april avslutar man och ett av stoppen på vägen sker alltså i Skövde.

Nu hoppas hon på en välfylld salong.

— Det känns som en ynnest att få vara med och gästa mindre platser i Sverige med en så här påkostad föreställning och då hoppas man såklart på gensvar. Det är verkligen tråkigt när det bara sitter 50-60 personer i publiken.

Till sist vill Ing-Marie Carlsson gärna slå ett slag för den kommande julens stora film på svenska biografer, "Monky", som har Maria Blom som regissör.

— Där spelar jag rollen som mormor, en ganska stor roll för övrigt. Den filmen gjordes under 2016 och det var en helt underbar inspelning, säger hon.