I år fyller Skaras hembygdsförening Skara Gille som bekant 70 år. Det firas på många sätt under året, men på lördag eftermiddag är det dags för en av de riktigt stora begivenheterna. Då ordnas ett rekordstort kaffekalas vid Kråks herrgård.

– Tanken är att det ska finnas 70 sorters kakor, men jag tror att det blir betydligt fler. Jag får dagligen höra kommentarer om detta, så det ska bli väldigt spännande, säger föreningens ålderman Tommy Kroon.

Skara Gilles arrangörsnämnd bakar för säkerhets skull några sorter själva, men förhoppningen är att även de andra gästerna ska leta fram sina bästa recept. Den som tar med minst 24 kakor slipper betala inträde.

Har man tur kan man dessutom få sin skapelse bedömd av kakdrottningen själv - Birgitta Rasmusson. Hon arbetade under många år på ICA provkök, där hon var delansvarig för kokböckerna Sju sorters kakor och Rutiga kokboken och hon har blivit folkkär som domare i TV4:s serie Hela Sverige bakar.

På kaffekalaset i Skara kommer hon att kåsera kring kakans betydelse i svenskt kulturliv, men också smaka på en och annan skapelse.

– Jag hoppas att folk gräver djupt i sina receptsamlingar och hittar rariteterna så att vi kan visa Birgitta att det finns fler än sju sorters kakor, säger Tommy Kroon med ett leende.

Vetebröd och tårtor må vara gott, men det är kakor som gäller på Skara Gilles kaffekalas. Föreningen hoppas på en mängd olika sorter, gärna efter något speciellt skaraborgskt recept.
Foto: Patrik Klavebäck

Med tanke på det stora intresset har Skara gille planerat för ett rejält kalas och dukar med 400 bord på gården vid Kråks herrgård och i västra flygeln. Själva kakbuffén placeras på långbord inne i hallen i huvudbyggnaden.

Annons

Där visar också Västergötlands museum delar ur kafferepets historia i form av serviser och tidstypiska dukningar och andra detaljer som var viktiga för en lyckad tillställning. Sådant tar också Skara Gille hänsyn till.

– Vi serverar allt på riktigt porslin. Det är frestande att använda pappersassietter vid sådana här stora tillställningar, men det tillåter varken vår husfru Ann-Britt eller Birgitta, förklarar Tommy Kroon.

Han påpekar också vikten av att knyta an till kulturen kring att umgås över en kopp kaffe.

– Förr var man tvungen att smaka på alla sorterna. Men det kräver vi inte nu, när det är 70 sorter.

När det gäller allergier och diabetiker kan Skara Gille inte lova att det finns något för alla.

– Men jag vet att det till exempel kommer att bakas en glutenfri morotskaka, inflikar Tommy Kroon, som tror att kalaset kan resultera i svenskt rekord.

– Jag tvivlar på att man någonsin haft den mångfalden tidigare.

Men tänk om alla kommer med samma sorts kakor?

– Ja, blir det 72 sorters bondkakor, då får det väl blir så. Vi är tacksamma för all generositet.