Lasse i berget var en välkänd person i trakterna kring Kinnekulle och än idag pratar man om den mystiske mannen som med sin fru flyttade ut i en grotta i skogen. Nu ska hans historia filmatiseras och bakom produktionen står samma team som gjorde Falks Grav, även om manusförfattaren är ny.

– Jag, John och Johan (Fågelström respektive Tornblad, regissör och producent) pluggade ihop och skrev ett manus som blev bra, berättar Ricard Schmidt, som gör debut som manusförfattare i långfilmssammanhang.

Ricard berättar att det för hans egen del var inspirerande att utgå från en verklig person.

– Historien är baserad på Lasse i berget, men sen har man fått förstärka vissa saker. Det blir en historia med både humor och spänning. Vi har valt att lyfta fram Lasses fru, Inga mycket. Henne brukar man inte prata så mycket om men hon var en väldigt social kvinna men valde ändå att flytta ut i grottan med Lasse.

Lokala aktörer

Flera av skådespelarna har lokal anknytning, och i bakom kameran är det fullt av Skaraborgare. En av dem är tidaholmsbon Frida Lerjéus som står för hår och make up.

Annons

– Det är lite extra speciellt att jobba med något som har koppling hit där man har sina rötter, att få uppleva något som hänt före ens tid.

Hon säger att det varit en roligt att få arbeta med filmen och människorna runt den, även om det är ett hårt jobb.

– Att arbeta med så här kända skådespelare är oerhört smickrande och alla har varit fantastiska, men det blir långa dagar. Smink är på plats först på dagen och går sist.

Lokal casting

Även castingen har sköts av en Skaraborgare, nämligen Lovisa Håkansdotter Wallin från Skara. En för henne inte helt vanlig roll som varit utvecklande.

– Det här har varit väldigt lärorikt för mig, både att arbeta med erfarna skådespelare men även att hitta nya förmågor. Vissa är inte så vana vid att arbeta med film, men jag tror att de kan gå långt. Det ska bli roligt att följa dem.

Är det någon fördel att arbeta med lokala skådespelare som kanske kan historian sen tidigare?

– Alla är lite mer intresserade. Många har hört historien om Lasse i berget och nu får de vara med och göra filmen om honom.

Just nu är filmandet i sitt slutskede, men därefter väntar ett långt arbete med klippning och efterproduktion. Filmskaparna räknar med att filmen ska vara klar under 2016.