Siw Holmén har drivit hotell Fyrvaktaren sedan hösten 2004. Drygt tolv år senare har hotellet uppemot 5 000 besökare varje år, och anordnar allt från begravningsmiddag till bröllop, dop och föreningsmöten. Grundtanken är enkel - vällagad och god mat, gjord helt från grunden. Utöver det är inget skrivet i sten.

— Allt är flexibelt, säger Siw Holmén, i samspråk med sin efterträdare.

— Är man en grupp kan vem som helst komma hit, fyller Lotte Johdet i.

Svårt att gå vidare

Siw Holmén har passerat pension sen flera år men har trots det stannat kvar på Fyrvaktaren. Det har blivit som ett hem för henne, och det är med en tår i ögat hon flyttar ut vid årsskiftet.

— Det är en dröm att ha en sådan här sak. Jag har fått positiv respons och många kommer tillbaka, det känns alltid bra, säger Siw Holmén.

— Det här är ett livsverk och det får inte försvinna, annars hade jag inte gått vidare, säger Siw Holmén.

Erfaren efterträdare

Lotte Johdet är svärdotter till Gunvor Johdet, vars bonadssamling fortfarande finns kvar i det gamla posthuset, ett stenkast från Fyrvaktaren. Lotte har många års erfarenhet inom restaurangbranschen, både som kock och servitris, men även som egen företagare och anställd. Bland annat har hon serverat på Nobelmiddagen sjutton gånger, men även drivit restaurang på västkusten. Hon vet att arbetet inte alltid är enkelt, men när hon blev tillfrågad om att ta över Fyrvaktaren var det ett enkelt beslut.

Annons

— Jag tackade ja nästan på direkten, berättar Lotte Johdet, och fortsätter:

— Det är så lugnt här. Ingen stress. Man hinner lägga tid på både mat och relationer.

Kommer vara sig likt

Under sin nya regi kommer hotellet att förbli i stort sett vad det är idag, även om Lotte redan har börjat sätta sin egen prägel på det.

— Jag har satt upp lite nya tavlor, men de har redan hunnit vänja in sig, sen har jag ordnat en hemsida också, säger Lotte Johdet.

På menyn kommer samtliga rätter att finnas kvar och även några nya tillkomma, men utöver det kommer hotellet att leva vidare precis som det gjort de tolv senaste åren.

— Det finns många förslag på hur det skulle kunna drivas, men det måste drivas på det här sättet. Det här är Stenstorp, inte Stockholm, förklarar Lotte Johdet.

Både Lotte Johdet och Siw Holmén är överens om hur hotellets framtid kommer se ut, och hur viktigt det är att behålla andan i det.

— När Lotte tar över kan jag dra mig tillbaka i ro, skrattar Siw Holmén.