Vid fotoklubbens månadsmöte redovisades månadstävlingen som hade bedömts av Oskarshamns fotoklubb. De tycker att det är jättekul att få bedöma bilder som ger dem själva nya idéer och tränar deras analytiska förmåga.

Resultat blev att Bengt-Åke Öhgrens bild med titeln "Kärlek" fick flest poäng. De tyckte att det var en bild med fin kontrast. De anade en intressant historia bakom bilden.

Annons

Kvällen var Bengt-Åkes då han berättade i ord och bild från sina resor på Svalbard och Wrangels ö.

Särskilt intressant ifrån Wrangels ö som det är svårt att få lov att besöka. Ön är stenig och frusen och det finns bara en permanent bosättning. Djurlivet består av isbjörnar, sälar, valrossar och lämlar. Fågelberg med mängder av havsfåglar som skarvar och grisslor. Vi fick även se bild på den skygga fjällugglan.

Svalbards öar kännetecknas som kusliga och har länge fascinerat äventyrslystna resenärer. Bengt-Åke har besökt öarna många gånger och vill fortsätta att resa dit. Hans oro är stor för att klimatet påverkas av varmare temperatur. Havsisen smälter och möjligheten för isbjörnen att överleva som art är oroväckande. Om polarisen försvinner vad sker med isbjörnen?

Naturen varnar att vi måste agera för klimatet nu.

Många fantastiska bilder på isbjörnar fick medlemmarna se och fågellivet är enormt stort och intensivt. Tusentals fåglar häckar här, under den ljusa sommaren där inget nattmörker finns.