Det var alltså inte fotbollssnack som stod på schema den här torsdagen.

Thomas Högberg började visserligen sin föreläsning med lite minnen från sin fotbollskarriär – men mest handlade det förstås om ishockey.

Thomas har varit tränare för både Tidaholms HF och Skövde IK och mellan 2006 och 2012 var han målvaktstränare i HV71.

– Det var en fantastisk resa. Under de åren så vann vi Elitserien tre gånger och tog två SM-guld, berättade han.

Förbannad Mårts

Under de där sju åren i Jönköping träffade han på väldigt många olika hockeyprofiler.

Som den förre förbundskaptenen Pär Mårts som under en tid var tränare i HV71.

– Han framstår ju alltid som väldigt lugn men han kan också vara väldigt arg i den innersta kretsen. Jag minns särskilt en gång. I omklädningsrummet hade vi ett stort bord och efter matchen kom han in i omklädningsrummet och gick två varv runt det bordet utan att säga något. Sedan tog han sats och sparkade till en papperskorg. Men den var av papp så det blev ett hål i den och så fastnade den på hans fot. Han fick inte loss den utan stod där och sparkade som en häst. Då fick jag smita in i tränarrummet för att skratta.

Inte kompatibla

Annons

Thomas fick även samarbeta med Kenta Johansson och Janne Karlsson under sin tid i klubben.

– Med Janne vann vi Elitserien två år i rad men sista gången åkte vi ut i kvartsfinal. Sedan satt vi och planerade nästa säsong när han blev utkallad ur rummet. Han var borta länge och sedan kom han tillbaka och sa "tack för ett gott samarbete, jag har fått sparken". Det är tufft i den högsta serien.

Den sista huvudtränaren som Högberg jobbade ihop med blev Ulf Dahlén.

– Vi hade inte riktigt samma filosofi och jag kände att det var svårt att säga vad man tyckte till honom. Vi var inte helt kompatibla, helt enkelt. Samtidigt blev det värre med min sjukdom och jag kände att jag inte orkade längre. Det blir många sena kvällar och nätter så jag valde att sluta. Jag var rätt glad efter det beslutet för jag hade inte orkat ett år till. Ulf kom från NHL och tog med sig den kulturen tillbaka och den passar inte riktigt här.

"Kaptenernas kapten"

Thomas delade också med sig av en hel del historier om några av spelarna han har stött på genom åren.

Som HV-kaptenen Johan Davidsson, till exempel.

– En smart kille som alltid stod i första ledet på varje träning och som alltid var bland de sista av isen. Han var ett otroligt föredöme både på och utanför isen. En kaptenernas kapten.

En annan spelare som Thomas pratade gott om var Stefan Liv som gick bort i en flygplansolycka 2011.

– En snällare människa går inte att hitta. Det var en stor förlust för alla när han gick bort. Det var inte bara att han var en bra målvakt utan han var också en bra människa.

Stor klubbudget

Det bjöds också på åsikter och historier om allt från Lance Ward till hur mycket ungdomar ska träna. Thomas berättade att HV71 spenderar 125 000 kronor per spelare varje säsong bara på att köpa in hockeyklubbor och han drog en historia om hur han lurade hela Skövde IK att raka sig i ljumsktrakten.

Det var, kort sagt, en underhållande resa mellan högt och lågt som det bjöds på i TG&IF:s klubbstuga den här torsdagsmorgonen.