Omar Al-Jafi jobbar till vardags som pizzakock på Moe's Pizza i Skövde. Nu ska han delta i tävlingen Pizza Champion Cup i Göteborg den 20 april och kan bli en av de som representerar det svenska pizzabagarlanslaget.

– Det var en kompis som tyckte att jag borde vara med, så då anmälde jag mig. Det är många som är med och tävlar. Det ska bli kul att testa på, säger Omar medan han med vana händer öppnar en pizzadeg på bordet i köket i restaurangen.

Svenska Pizzaföreningen är en branschorganisation som företräder landets ungefär 2 500 pizzabagare. Pizza Champion Cup avgörs vid två olika tillfällen: 17 mars i Stockholm och 20 april i Göteborg.

Åtta kategorier

Tävlingen innehåller åtta kategorier: Bästa Margaritapizza, Bästa dessertpizza, Bästa glutenfria pizza, Tuffaste pizzakartongvikare 30 centimeter, Bästa gourmetpizza, Årets pizzakock, Sveriges snabbaste pizzabagare och Tuffaste pizzakartongvikare 60 centimeter. Vinnaren i Bästa gourmetpizza kommer att vinna resa och boende för att kunna delta i det officiella pizzabakningsvärldsmästerskapet som hålls i Parma i Italien 2019.

Omar Al-Jafi deltar i klasserna Årets pizzakock och Snabbaste pizzabagare.

I Årets Pizzakock använder varje bagare sin egen deg, ost och tomatsås medan arrangörerna tillhandahåller ingredienser för topping.

Vad är din taktik för att bli årets pizzakock?

Annons

– Jag kommer att göra precis som vanligt, pizza i äkta italiensk stil. Det gillar jag själv, sen får vi hoppas att domarna också gör det.

Fokuserad

I kategorin Snabbaste pizzabagaren använder alla samma deg och får fem degbollar som ska göras ut – öppnas – till 30 centimeter på kortast tid.

Hur snabb är du?

– Normalt sett så försöker jag alltid göra så snygga pizzor som möjligt, men om det är mycket att göra så kan jag vara rätt snabb. Jag är väldigt fokuserad, när jag gör något, vad det än är.

Tränar du speciellt på olika moment inför tävlingen?

– Nej, det gör jag inte. Det vanliga arbetet räcker som träning.

Vad har du för bakgrund inom pizzabranschen?

– Jag är mer eller mindre uppvuxen i en pizzeria. När jag var 13 år öppnade farsan pizzeria i Arvika och sedan dess har jag varit i branschen.

Hur tror du att du kommer att placera dig i tävlingen?

– Det kan gå hur som helst, men jag siktar på vinst, i alla fall i klassen Årets pizzakock, säger Omar innan han fortsätter med beställningarna från dagens första lunchgäster.

En annan skaraborgsdeltagare är Asem Murad från Pizzeria Torget i Timmersdala, som är anmäld i klasserna Bästa gourmetpizza, Tuffaste pizzakartongsvikare 60 centimeter och Snabbaste pizzabagare.

– Jag ställer upp om jag fixar någon som löser av mig på jobbet. När jag anmälde mig trodde jag tävlingen var på lördagen och inte på fredagen.

– Jag har tagit fram en speciell båtpizza med mozzarella för detta tillfälle. Jag tror den kan räcka långt, säger Asem Murad som var med i tävlingen även förra året.