Judith Loiselle, 61 år och Loretta Lundberg, 85 år, kommer från Wisconsin och Illinois i USA. Båda är sammanknutna via släkten Lundberg och har genom den band till Skaraborg. Judith är född i släkten, medan det i Lorettas fall var hennes nu avlidne man som kom från samma släkt som Judith. Samtidigt är Loretta själv halvsvensk, då hennes far kommer från Bohuslän.

Just nu befinner sig Judith och Loretta i Skaraborg under några dagar. Hit har de kommit genom att resa med Adventure Skaraborg 2018. För Judith är det första gången hon besöker Sverige, medan Loretta är här för femte gången.

Målet är att de båda, tillsammans med ytterligare sju deltagarna ska möta sina rötter och se var deras släkter har sitt ursprung. Kanske får de också möjlighet att träffa levande släktingar under resan.

– Jag såg en annons på nätet om Adventure Skaraborg och blev intresserad, då det är ett område där min släkt kommer ifrån, berättar Judith.

– Jag tyckte det skulle vara väldigt intressant att se var mina släktingar växte upp och ville även ta reda på varför de lämnade Sverige. Jag har redan fått reda på jättemycket om både landet och människorna. Så här långt har det varit fantastiskt roligt.

När vi träffar Loretta och Judith har de sällskap av Annelie Jonsson, som är projektledare för Adventure Skaraborg, samt släktforskaren Kjell-Åke Filipsson från Åsarp, som är personlig guide under resan och har gjort mycket förarbete med att skapa programmet utifrån Judiths och Lorettas önskemål.

Annons

Annelie jämför Adventure Skaraborg med upplägget bakom teveprogrammet Allt för Sverige, med den skillnaden att ingen blir utslagen.

– Som projektledare har jag tagit emot deltagarnas önskningar och sedan parat ihop dem med släktforskare från de geografiska områden de är intresserade av. Sedan har de haft kontakt sinsemellan och planerat ett individuellt program, tillägger hon.

Tidigare under dagen har gruppen varit i Norra Lundby kyrka och har även träffat släktingarna Anna-Maria Karlsson, Birgitta Helmfridsson och Åsa Ahlrik.

För stunden står besök på ett antal platser runt Skultorp som har anknytning till Judiths mormors farmors farmors far Andreas Pettersson Rimberg, som är först i en del av Judiths släktträd som är framforskat inför resan.

Turen går därefter vidare till Broddetorps kyrka, där det finns ytterligare gravar där släktingar ligger begravda. Kort sagt; det är ett intensivt program med många intryck.

– Vi har sett så mycket så det är svårt att ta in allt på en gång. Men jag är helt oändligt tacksam mot Annelie och Kjell-Åke. De har gett otroligt mycket mer än vad jag hade förväntat mig innan resan, säger Judith.

– Jag kan redan säga att den här resan betyder allt för mig. När jag har fått tid att smälta allt vi upplever nu så är jag säker på att det här kommer att vara årets höjdpunkt för mig, säger Judith.

Loretta fyller på med superlativer.

– Den här resan har verkligen gjort skillnad. Judith fick mig intresserad att följa med. Jag trodde inte att någon skulle finnas några släktingar vid liv, men det gjorde det, så det har gjort stor skillnad att komma hit. Mitt hjärta slår extra hårt nu, säger Loretta.

Hon berättar vidare att hennes barn uppmuntrade henne att följa med på resan.

– De ville att jag ska lära mig så mycket jag kan, så de får veta mer om sin fars släkt. Sen tror jag de kommer att komma hit senare också, säger Loretta.

Adventure Skaraborg pågår i tio dagar, varav 4,5 dagar är förlagda i Skaraborg. Deltagarna är indelade i två grupper vilka turas om att följa sina släktingar i spåren och göra utflykter till några av områdets givna sevärdheter. Övrig tid läggs i Göteborg och Stockholm.

Det är andra året resan anordnas i den här formen. Annelie berättar att Skara kommun har hållit i projektet, med pengar från Skaraborgs kommunalförbund. I år kan man glädjas åt en liten ökning av antalet deltagare, som gått från sex till nio personer.

Det finns dock plats och även potential för betydligt fler.

– Vi vill helst ha deltagare som har sina rötter här i Skaraborg och räknar med att det finns runt 700 000 nu levande svensk-amerikaner som har det, säger Annelie Jonsson.