Ett fyrtiotal inbjudna, hängivna fans hade samlats för att lyssna på Eva Eastwood och hennes band The Major Keys, och samtidigt vara publik i en konsertfilm. Regissören Matz Eklund, Filmdirekt, planerar att sälja in den till SVT, och hoppas att den ska kunna sändas i anslutning till hans dokumentär om Eva Eastwood som redan är klar för tv. Inspelningen skedde i Strawberry Studios, alldeles intill Olstorps festplats i Tidan.

– Idén är att det ska bli ett konsertprogram med livemusik, varvat med intervjuer. Om det går hem, så finns det planer på att göra fler program, med andra artister, säger Matz.

Att Strawberry Studios blev inspelningsplats föll sig naturligt, eftersom Eva spelat in tre plattor där.

– Här finns plats att sova över, så de har bott här en vecka nu, berättar Kenneth Fors som äger studion.

Det finns en bar, en inomhuspool och en köksavdelning, så vid inspelningar finns musikerna på plats dygnet runt.

– Och så är inspelningsutrustningen analog, det är hela grejen. Ikväll har vi riggat allt, så vi kan göra en liveplatta om det skulle vara så, säger Kenneth.

Under kvällen spelades tio-tolv låtar, med lite pauser emellan. Det blev trångt och varmt när publiken dansade loss.

Annons

Eva Eastwood är en av Sveriges flitigaste låtskrivare, och hon sjunger rockabilly och rock'n'roll på svenska. Hon har särskilt trogna fans i Skaraborg.

– Cruisin' Club Mariestad har följt mig i alla år. De har fixat nya jobb åt mig, och varit med i rockvideos. De kommer alltid hem till mig och fikar varje gång jag släpper en platta, och köper den. Jag borde nog flytta hit, säger Eva som bor utanför Örebro.

Hon älskar sin publik, och de älskar henne tillbaka.

– De är min familj, säger hon.

Och familj hade hon även med sig i bandet. Sonen Adam Östlund på trummor, endast 16 år gammal. Gitarristen är hennes svärson, Chris Bengtsson. Paul Hinz spelade bas och Jonas Wilsson Stolz vid pianot.

Publiken kom finklädda i rockabillystil, med skinnjackor och jeans för killarna och klänningar, frisyrer och smink i 50-talsstil för tjejerna.

Ett gäng har kommit ända från Småland. De är från föreningen Nordiska Pinuppor.

– Min kompis Sara blev kontaktad och undrade om vi ville komma, och jag hakade förstås på. Jag gillar den här stilen, säger Ellinore Wiberg från Jönköping.

Ellinore har anammat looken fullt ut och har en jukebox tatuerad på armen.

Systrarna Marika och Desiree Karlsson från Töreboda blev rockabillyfans genom sin mamma.

– Hela vår uppväxt hade mamma den här stilen och spelade musiken, och vi gillar det också, säger Desiree.

Gemensamt för alla i publiken är att de har tagit till sig hela kulturen kring rockabilly och rock'n'roll, men musiken i allmänhet, och Eva Eastwood i synnerhet, spelar den största rollen.

– Hon har varit med om mycket, och sjunger så bra. Hon är fantastisk, säger Martin ”Gypsy” Rosén, från Crusin' Club Mariestad.