De har varit här förr. Sist det begav sig var det en lång kö in till konferensrummet på Hotell Billingen där Peder Lamm och hans kollega satt och väntade. Då var det var fullsatt, en gemytlig stämning, folk som berättade för varandra om vad de tagit med sig och vad man visste om föremålet. Det låg en förväntan i luften.

Det fanns inte den här gången. Det hade blivit fel i en annons och en del Skövdebor kom redan dagen innan, i tron om att få träffa kändisen från Göteborgs auktionsverk.

Enligt hotellet var det inte jättemånga som missat felet. Men det kan ha lett till att det inte blev den anstormning som Peder Lamm hoppats på.

Två som kom till hotellet den här dagen var Lennart Danielsson och Jörgen Hessvall. Lennart hade med sig en inramad handmålad karta över hans pappas gård Hagen i Norra Fågelås i Hjo.

– Den är målad 1905 och min pappa var den första som brukade gården, han tog över den 1948. Dessförinnan har det bott adelsmän och byggmästare på gården, berättar Lennart.

Vad hoppas du få veta av Peder Lamm och Maria Öhman?

Annons

– Till exempel ifall någon av dem känner till Adolf Schönberg, som uppmätte och ritade den här kartan den 27 februari 1905.

Lennart tillägger att på den tiden ägdes Hagen av en byggmästare Edblom från Stockholm, som renoverat Ulriksdals slott och tagit med kakelugnar från slottet till gården utanför Hjo.

– Han ska även ha varit kompis med bröderna Carl och Evert Mille, de ska ha varit där på besök, säger Lennart.

Han planerade också visa en bild på en skulptur som han tror att Carl Mille kanske har gjort till sin vän, byggmästare Edblom.

Jörgen Hessvall hade med sig två pyttesmå gröna porslinsskor med riktiga skosnören.

– Jag vet egentligen ingenting om dem.

Han skulle snart få svar: Enligt Maria Öhman från Göteborgs auktionsverk är skorna troligen tillverkade under tidigt 1900-tal, någonstans i Mellaneuropa.

– Dessvärre har de inget större ekonomiskt värde. Det kan också ha varit något annat i skorna, säger Maria Öhman.