Frågan om att kontrollera hur lämpad personer över 75 år är att ha körkort har väckt mycket reaktioner hos våra läsare på tidningens sociala medier.

LÄS MER: Så tycker läsarna om äldre förare

Det handlar om en undersökning som gjordes på uppdrag av försäkringsbolaget If. Där svarade 57 procent av deltagarna "ja" på frågan "tycker du att man borde behöva förnya sitt körkort efter att man fyllt 75?".

LÄS MER: Lämplighetspröva äldre bilister

Statistiken visar att olycksrisken är låg just vid 75, därefter ökar emellertid risken, uppger If,

”Äldre bilförare får svårare att hantera komplexa situationer som kräver snabba beslut och korta reaktionstider. Ofta är också mörkerseendet nedsatt. Olyckor med äldre inblandade kan dessutom ofta orsaka större personskador, då en äldre kropp är skörare än en yngre”, skrev If i pressmeddelandet.

LÄS MER: Beatrice om äldre förare: ”Morfar blev farlig i trafiken”

Annons

Eva Eriksson, bördig från Tidaholm, företräder de äldre genom sitt uppdrag som förbundsordförande i pensionärsorganisationen SPF Seniorerna.

Även om frågan inte diskuteras just nu i organisationen tycker hon att den är viktig.

– Det är helt rätt att vissa funktioner avtar med åldern men det är inget man generellt kan säga om personer över 75 år. Det finns skäl att fundera på regelbundna tester för alla under hela tiden som man har körkort, säger hon.

Det kan handla om att upprätthålla kunskaperna om trafikreglerna.

– Har man haft körkort i många år kan man exempelvis behöva repetera vad trafikskyltarna står för. Vi kör väldigt mycket på rutin. Och den som är 70 idag och tog körkort vid 18 år kan behöva repetera rondellkörning. Då på 1950-talet fanns det inte så många rondeller. Så jag tycker inte man ska peka ut någon speciell åldersgrupp.

Det är också viktigt att läkare och andra medicinskt kunniga engagerar sig i frågan säger hon.

Eva Eriksson (född 1947) från Tidaholm har en bakgrund som riksdagsledamot och förste vice ordförande för Liberalerna, regionråd, lett tiotalet statliga utredningar och varit landshövding i Värmland.