Valdebatt inför regionvalet

Tidningen har arrangerat en valdebatt inför regionvalet i Skaraborg, med deltagande av samtli..

Valdebatt inför regionvalet

Tidningen har arrangerat en valdebatt inför regionvalet i Skaraborg, med deltagande av samtliga partier i regionfullmäktige. Tio frågor tas upp i valdebatten och detta är en av frågorna. Det går också att se valdebatten i sin helhet med alla tio frågor i följd på tidningens nyhetssajt.

Vänsterpartiets Bille Karlsson argumenterade för att höja skatten i regionen, ett förslag som Vänsterpartiet är ensamt om i regionfullmäktige.

– Som det ser ut i vården idag, det är en katastrof. Det är vårdköer, det finns inga operationssjuksköterskor, en massa sängplatser är stängda för vi har ingen personal, sa hon.

Men hon fick mothugg av Centerpartiets Gunilla Druve Jansson.

– Vi tycker inte att man ska höja skatten. Det finns så mycket mer att göra i den organisation vi har. Vi har faktiskt tillfört 6,5 miljard extra till hälso- och sjukvården den senaste mandatperioden, sa hon

Gunilla Druve Jansson gjorde en liknelse med ett hus där hon menade att stommen och strukturen behöver lagas. Hon lyfte fram vikten av omställningsarbetet inom sjukvården med bland annat mer nära vård och satsning på digitalisering, som alla partier i regionfullmäktige är överens om.

– Det går inte att genomföra en massa förbättringar i sjukvården utan att ha medel att genomföra dem med, framhöll Bille Karlsson.

Det blev tidvis en klassisk höger-vänster-debatt om skatterna, där Gunilla Druve Jansson framhöll nackdelar med att höja skatten och Bille Karlsson fördelar.

Annons

– Vi har effektiviserat få mycket vi kan i vården. Vårdpersonalen springer redan benen av sig, sa Bille Karlsson.