Det var på juldagen som Helena Åhgren kom farandes på E20 tillsammans med familjen, från Göteborg till Leksand, för att fira jul. I en lång text berättar hon om varför just Ardala med omnejd, och vägskylten som markerar orten, skulle komma att bli något hon aldrig glömmer.

Efter 15 mil på vägen stannade de nämligen till i en parkeringsficka intill vägskylten, och deras katt Piggelin försvann ut ur bilen och ut i trafiken.

”När kissen inser sitt misstag kommer en långtradare och hon blir skrämd och hinner precis förbi den”, skriver Helena.

De försökte hitta Piggelin igen, men blåsten och mörkret gjorde det inte lätt för dem. Till slut vände de tillbaka mot Göteborg, för att återvända senare. Det var då som den stora jakten drog igång på riktigt.

”Vi sökte på olika adresser i orten och började sända mms om händelsen med Piggelin. En jägare delade dessutom mitt inlägg på ortens lokala Facebook-sida”.

Annons

Med hjälp av lokala insatser, bland annat från Evas katthem, på sociala medier var snart flera på orten ute och sökte med ficklampor kring Ardala. På juldagen for Helena, hennes son och mor tillbaka från Dalarna där de firat jul till orten vid E20.

De åkte från gård till gård, ropade i skogen och hängde upp efterlysningsplanscher.

Med hjälp av bland annat veterinärdoktoranden Sarah Stadig och hundföraren Ninna Heian fanns det äntligen hopp om att återfinna den lilla kissen. Till slut markerade ID-hunden Gera vid ett torp, och en kattfälla sattes upp. Den boende, Susanne Staf, var den som sedan hittade katten.

”Eftersom jag bor så långt bort var jag beroende av hjälp att bevaka fällan. Mina hjälpare for dit med jämna mellanrum och till sist, på nyårsnatten, drev hungern Piggelin dit efter nära 10 dagar bland skog och fält i blåst och kyla. Att få höra att Piggelin var i trygghet var en sann glädje för oss alla”, skriver Helena.

Tack vare hjälp från lokalborna kunde hon inleda det nya året tillsammans med sin kära katt.

”Piggelin var utmattad, som hon kämpat och vandrat för att komma hem. Utan mina nya vänners hjälp och den fantastiska sökhunden Gera hade nog inte Piggelin kommit tillbaka och mina rop hade fortfarande ekat över västgötaslätten.”

Ett par dagar senare kan Helena meddela att Piggelin mår alldeles utmärkt.

— Det är väldigt rörande och jag är väldigt gripen av att det blev en så stor sak av det här. Speciellt när det ser ut som det gör i samhället med allt våld. Det här är verkligen en solskenshistoria, säger Helena.