UPPDATERING: Den försvunne mannen hittades vid liv vid 18.30-tiden under fredagskvällen.

– Läget är egentligen oförändrat sedan i morse. Det är inget nytt och lika osäkert läge nu som då, säger Ulf Andersson, stationsbefäl på Skövdepolisen.

Peter Adlersson, presstalesman på polisen i region Väst, säger att sökinsatsen kommer att pågå till 22-tiden på fredagskvällen.

– Vi har ganska mycket folk ute. Det är ett 60-tal militärer, ett 60-tal från Missing People och bra många polispatruller.

Både polisen och försvaret har hundförare ute. Man har även sökt med värmekamera från helikopter och försvaret deltar med mc-ordinanser.

– Hundförare har bytts ut under dagen och helikoptern får inte flyga hur länge som helst. Det är väldigt tätvuxen terräng i området, vilket gör det svårjobbat.

Han berättar att man delar upp sökområdet i sektorer, som de olika grupperna sedan går över. Han vet inte hur sökandet ser ut efter klockan 22.00.

– Det är svårt när det blir mörkt. Vi styr styrkorna från militären och Missing People också och får god hjälp av dem, men jag vet inte hur länge de håller på, säger Peter Adlersson. Han fortsätter:

Annons

– Hittar vi inte honom i kväll har man för avsikt att dra igång sökandet i morgon bitti (lördag) igen.

Ulf Andersson säger dock att polisen kommer att söka efter mannen även under natten, men i minskad styrka. Flera personer har hört av sig med tips till polisen om Urban Eriksson.

– Vi har följt upp tipsen, men tyvärr har de inte gett något än så länge.

Han framhåller att det är plusgrader utomhus och att det gör det mer gynnsamt både för Urban Eriksson och för dem som letar efter honom.

Den sista iakttagelsen av Urban Eriksson är när han lämnade sin bostad i Ryd vid 08.40-tiden på torsdagsmorgonen, skriver polisen Östra Skaraborg på sin Facebooksida. Man uppmanar nu via sin Facebooksida att de som vet något om försvinnandet ska höra av sig till polisen på telefonnummer 114 14.

Urban Eriksson är 74 år, 186 centimeter lång och bar vid försvinnandet troligtvis blå gymnastikskor och en grå mössa med en gul stjärna och texten Vattenfall.

Urban har bra fysik och är ofta ute och promenerar i skogen, men han har Alzheimers sjukdom samt något nedsatt hörsel och syn, enligt polisen.

”Alla iakttagelser är av vikt för oss i det fortsatta sökandet”, skriver polisen Östra Skaraborg på sin Facebooksidan.

Under fredagsförmiddagen tog sökandet ordentlig fart. Polisen utgick från Fjärilsskolan och har sökt i området norr om Södra Ryd, mot Stöpen, med flera hundpatruller. Försvarsmakten och hemvärnet är inblandade och har både bandvagnar och hundar till sitt förfogande.

Vid elvatiden på fredagen återupptog polisen sökandet med polishelikopter, vilken hovrade på låg höjd över skogen.

Vid lunch uppgav Missing People att de skulle arrangera en skallgångskedja och att samlingsplatsen var vid finska föreningen på Skåningstorpsvägen.