När bilen närmar sig Ekängens förskola på Inga-Karls väg piper det i lasermätningsinstrumentet och farten är registrerad.

– Stopp! 45! ropar polismannen till sin kollega, som med beslutsamma steg går ut i gatan för att vinka in fartsyndaren.

Vid den nationella trafikveckan ligger fokus på hastighetskontroller vid områden med låg hastighetsbegränsning.
Foto: Janne Andersson

Efter en pratstund med polisen får hen lämna kontrollen med en böteslapp i fickan. Det är nationell trafikvecka och idag kontrollerade polisen bland annat hastigheten i Skövde, Mariestad och Falköping.

Relaterat: Polisen kollar farten hela veckan

– Vi inriktar oss i första hand på områden inne i tätorter med 30-, 40- och ibland 70-begränsning, säger Ulf Ekdahl Pettersson som är yttre befäl vid Skövdepolisen.

– Framförallt intresserar vi oss för gator vid förskolor och skolor, där det finns många barn i rörelse.

Ulf Ekdahl Pettersson med lasern i högsta hugg, är en av tre poliser i Skövde som under den nationella trafikveckan kommer att kontrollera hastigheten på gatorna.
Foto: Janne Andersson

– De flesta accepterar böterna utan alltför mycket protester. Det är lätt att motivera böterna när man som i detta fall står vid en förskola.

Man kontrollerar också körkort, bältesanvändning, nykterhet och däck.

– Från och med den 15 april så är det förbjudet att använda dubbdäck när det inte råder vinterväglag. Och det gör det inte idag. Däremot så bötfäller vi ingen, men vi har påmint ett antal bilister, säger Ulf och tittar menande på vår dessvärre fortfarande vinterutrustade firmabil.

Hur många kontroller ska ni göra under veckan?

– Det finns inget fastlagt mål, utan vi gör så många vi hinner med. Vi har inga extra resurser för det här, utan det ingår i den ordinarie linjeverksamheten.

Annons

– En positiv effekt av trafikkontroller är att vi får en ingång till annan kriminalitet. Till exempel hittar vi ibland efterlysta personer, droger eller stöldgods, avslutar Ulf Ekdahl Pettersson och siktar med lasern mot en annalkande bil.