Tidningen var bland de första i Sverige att skriva om hur kryptovalutan Onecoin spreds runt om i landet. Medlemmarna har länge lagt locket på, men nu har flera myndigheter fått upp ögonen för kryptovalutan.

Vad är Onecoin?

Onecoin är en kryptovaluta, även kallad digitalvaluta, och bygger på samma koncept som Bitcoin...

Vad är Onecoin?

Onecoin är en kryptovaluta, även kallad digitalvaluta, och bygger på samma koncept som Bitcoin. Konceptet är i uppbyggnadsfasen och medlemmarna köper olika utbildningspaket som kostar allt från noll euro upp till 25 000 euro.

De som investerar kan även rekrytera andra till att köpa utbildningspaket och får då olika bonusar.

I januari i år gjorde Lotteriinspektionen en polisanmälan mot Onecoin för brott mot lotterilagen och nu inleder polisen en förundersökning i ärendet.

— Vi misstänker att det handlar om ett kedjebrevsspel. Ser man på tjänsten är den beroende av nya deltagare och man gör vinst genom att rekrytera andra, säger Josefine Aronsson, handläggare inom illegalt spel på Lotteriinspektion.

Annons

Lotteriinspektionen har granskat verksamheten och dess medlemmar sedan hösten förra året. Trots att valutan i dagsläget saknar ett faktiskt värde har Josefine sett att antalet investerare växer snabbt i stora delar av Sverige.

— Det finns ingen faktisk produkt utan man pratar om en virtuell valuta och liknar det med Bitcoin. Men vi har inte kunnat se några likheter utan de säljer bara förhoppningar.

För att polisens förundersökning ska kunna gå vidare måste de hitta några ansvariga för Onecoin. Bland annat ska de se över om det finns några i Sverige som är anordnare av konceptet.

— Det finns vissa personer som vi tror är företrädare i Sverige. De håller stora möten eller bokar hotellkonferenssalar för att informera och rekrytera andra medlemmar.

Kedjebrevsspel är relativt vanliga i Sverige och enligt Josefine tillkommer det nya nästan varje år. Trots att de i lagens mening klassas som lotterier är det straffbart att driva sådana verksamheter.

— De senaste två åren har vi sett en ökning och det som lockar många att gå med är den passiva inkomsten. Men orsaken till att kedjebrev är olagligt är för att skydda folk från att gå in i sådant som inte är hållbart.