Politikerbesöken duggar tätt på Nobia Productions i Tidaholm. I februari gästades man av statsminister Stefan Löfven (S). I fredags gjorde en trio av skaraborgska riksdagsledamöter från Alliansen ett besök i fabriken.

Annika Eclund (KD), Cecilia Widegren (M) och Ulrika Carlsson (C) togs emot av vd:n Petter Hjelmqvist och gav sig ut på en intressant rundvandring i sällskap med kommunpolitikerna Ambjörn Lennartsson (M), Krister Rohman (KD), Anneli Sandstedt (C) och Birgitta Andersson (L).

Petter Hjelmqvist och fabrikschefen Rickard Carlsson visade vägen i den stora Z-hallen och berättade utförligt om företaget.

Tredubblat volymen

— I Tidaholms har vi under de senaste sex-sju åren vuxit från att han tillverkat cirka 2 000 skåp per dag till 6 000 skåp per dag. Vi har nästan tredubblat produktionsvolymen, säger Petter Hjelmqvist.

Nobia i Tidaholm har omkring 600 kollektivanställda och 69 stycken tjänstemän. De senaste åren har över 100 nya medarbetare rekryterats.

Annons

— Vi är säsongskänsliga och när orderingången minskar blir vi tvungna att skära ner på personal. Lyckligtvis har vi inte behövt lägga några varsel på ett tag.

Flera varumärken

Nobia levererar till flera olika varumärken, varav Marbodal är det som Tidaholmsfabriken är mest förknippat med.

I snitt behandlas 600 ordrar per dag.

— Arbetet görs i olika team och på olika produktionsliner som arbetarna roterar emellan, berättar Rickard Carlsson.

Många frågor ställdes på vägen. Cecilia Widegren undrade bland annat hur Nobia har kunnat växa så mycket i just Tidaholm.

— För vår verksamhet är transportvägarna väldigt viktiga. Från Tidaholm är det lika långt till Stockholm som det är till Köpenhamn och Oslo - vi finns i mitten av den skandinaviska marknaden - och det är en viktig faktor, menar Petter Hjelmqvist.

— Men framför allt finns kunskapen och traditionen här i Tidaholm.

"Blir glad"

Besöket på Nobia uppskattades av både riksdagsledamöterna och kommunpolitikerna.

— Det gör en glad att ett så stort företag finns kvar på orten och att traditionen bevaras, säger Annika Eclund (KD).

— Nobia är ett företag som visar att de vill växa och det betyder mycket för Skaraborg, avslutar Cecilia Widegren (M).