– Personen som togs för drograttfylleri är dessutom misstänkt för häleri, en stulen moped anträffades i samband med ingripandet, säger kommissarie Morgan Tärning, operativ handläggare, Östra Skaraborg.

Hastighetskontrollerna genomfördes nära skolor i alla tätorter i östra polisområdet.

– Vi gjorde ett stort antal kontroller som resulterade i att 36 förare rapporterades för att ha kört nio kilometer över gällande hastighet, tre förare körde mellan sex och nio kilometer för fort. En person blev av med körkortet, säger Morgan Tärning.

Tre förare togs dessutom misstänkta för grov olovlig körning för att de saknade körkort.

– För att det ska anses som grovt brott kan de antingen vara tidigare dömda för olovlig körning eller haft körkort och blivit av med det.

Annons

Morgan Tärning säger att det är bra jobbat av patrullerna med tanke på deras arbetsbelastning.

– De har meddelat att flertalet bilister sköter sig och inte kör så fort vid skolor. Folk har sagt att de uppskattat polisens närvaro.

Morgan Tärning skulle gärna se att fler föräldrar valde att följa sina barn till skolan på annat sätt än med bil.

– Med så få körningar som möjligt skulle vi få en lugnare miljö vid skolorna.

Polisen brukar genomföra hastighetskontroller i tätort i samband med skolstart och skolavslutning.

Vecka 37 blir det så kallad skyddskontroll då polisen ska fokusera på användningen av bälte och hjälm på de lite större vägarna, 70-sträckor och uppåt.

– Då blir det dessutom nya hastighetskontroller.

Morgan Tärning förklarar att sedan omorganisationen så har antalet trafikpoliser minskat efter att uppdraget lades ut på de lokala polisområdena.

– Det avspeglar sig i att antalet trafikkontroller minskat ute på de större vägarna, såsom E20, ute på 26:an och 46:an. Men det ska bli ändring på det när vi får ett nytt tillskott av poliser, då hoppas jag folk märker av vi är mer närvarande ute i trafiken igen, säger Morgan Tärning.