Lagom lättsamt och laid-back, med få västerländska turister där majoriteten kommer för dykning, snorkling och andra vatten-aktiviteter. Gröna och bevuxna med tropisk skog, stränder huvudsakligen med klippor och mangroveskog. 1 300 olika fiskarter, 700 olika koraller, en mängd olika sorters hajar och andra rovfiskar, och mycket mer.

Yap är en av fyra delstater i Mikronesiska Federationen. En fjärdedel så stor som Skara kommun, huvudön har 11 000 invånare och huvudstaden Colonia 4000. Dit kommer man med ”mitt-i-natten”-flyg en gång i veckan från Palau, alternativt från Guam, båda knappt en timmes flygtid.

Mest känt är de lättåtkomliga bestånden av jätterockor/Manta Rays och annat marint liv i de grunda korallreven nära flera djuphavsgravars näringsrika vatten.

Unikt är också världens största stenmynt, ”Rai”, runda stora skivor av kalksten med ett hål i mitten, värdet bestäms av bl a storlek, utformning och dess historia. T ex ju fler arbetare som skadades eller omkom vid brytningen och den 2 veckor långa transporten med flotte eller kanot 50 mil från stenbrotten i Palau, desto större var värdet. De användes under 500 år fram till mitten av 1950-talet, bl a som hemgift och vid fastighetsaffärer.

Några japanska flygplansvrak från andra världskriget finns också att beskåda ute på landsbygden.

En endagstur bokad på hotellet för 60 dollar räcker gott för att ta in hela öns natur och historia. I mitt fall med den kombinerade chauffören/guiden Andy, som kan sina anfäders historia, seder och bruk ett antal generationer bakåt. När guidning efterfrågas tar han ledigt från sitt ordinarie arbete som elinstallatör på energibolaget. Bolaget som producerar el med vattenkraft, dieseldrivet kraftverk och en stor nyinstallerad solenergi-anläggning.

Annons

Palau är ungefär lika stort som Skara kommun, har ca 20 000 invånare varav hälften i huvudstaden Koror. Dit kommer man med flyg från Europa via Sydkorea (i mitt fall), Japan, Taiwan eller Filippinerna.

Palau bildade för ett par år sedan världens femte största marina reservat för skydd av sitt unika växt-och djurliv, till ytan större än Sverige. Kombinationen av djuphavsgravar, flera kraftiga havsströmmar och grunda korallrev är utmärkta förutsättningar.

Rock Island heter den stora ögruppen söder om Koror, där finns allt marint liv man kan önska sig, bl a jätterockorna i ”German Channel”. Endags- och veckoturer med boende på en båt finns, en del riktade bara till turister från Kina, Japan eller Sydkorea.

Palau Aquarium är ett marint center i Koror inriktat både på turism och forskning, finansieras bl a av Japan och USA, och har ett stort internationellt nätverk.

Dolphins Pacifics är ett Japanägt delfincenter fokuserat huvudsakligen på turism. Ett oväntat möte var Nicolina från Kalmar, som jobbar där som ”Dolphin Trainer”. Bor på Palau med sin svenska sambo som är dykinstruktör på ett dykföretag.

Det kinesiska inflytandet märks bl a i restaurangutbudet. Fruit Bat Soup /”Fruktfladdermussoppa” och andra specialiteter fanns på vissa menyer.

Är man någorlunda resvan är detta lämpliga resmål.

Det finns ett tillräckligt urval av bra boenden och företag inom turistbranschen i olika prisklasser, mycket kan bokas på nätet, billigare på plats. Några tusen turister årligen på Yap, över 100 000 på Palau, de allra flesta dock kineser, japaner eller koreaner som man inte märker så mycket av.

Några få svenskar besöker öarna varje år. Flyg och boende blir, om man väljer rätt dagar, inte dyrare än t ex Karibien. Visum krävs inte för EU-medborgare, om man inte stannar mer än 30 dagar.

Valutan är amerikanska dollar, bankomater finns, alla pratar engelska. 25-28 grader i vattnet hela året, närmare 30 i luften, årsnederbörden 4-5 ggr mer än i Sverige. Tidsskillnad mot Sverige 8-9 timmar.