Mycket har hänt sedan Mile startades 2012. Bandkonstellation har ändrats, ett album har släppts och framför allt så har en hel del spelningar rivits av. Nu tar dock tidaholmaren Niklas Tidholm, Marcus "Masken" Karlsson, Fredrik Palm, Dave Wallberg och Dennis Kjellgren nästa steg med hårdrocksgruppen och beger sig till Brasilien.

— Naturligtvis känns det overkligt. Vi får inte betalt för det utan vi gör det för att vi tycker det känns jättekul och spännande. Förhoppningen är väl att så småningom komma tillbaka och satsa lite mer seriöst, men just nu känns det bara roligt, säger Niklas.

Att valet föll på just Brasilien för bandets första turné utomlands är ingen slump. Landet ligger nämligen i topp när det gäller antal lyssningar på Spotify för bandet, och i synnerhet i São Paulo är fansen många.

— Hårdrock över lag är enormt stort i Brasilien. Jag tror det har mycket med att det är ett land som fortfarande utvecklas väldigt mycket. Det finns mycket fattigdom och misär, så musiken blir nog ett befriande inslag i en tuff vardag, säger Niklas.

Annons

Bandet kommer att starta i São Paulo och under två veckor fortsätta vidare till Balneário Camboriú och Curitiba.

— Jag är ju från en liten stad, och det klart att det är lite skillnad mot att stå hemma och spela eller vara i replokalen i Skövde. Jag tror vi måste steppa upp och ge järnet på scen. Men publiken kommer nog bemöta oss väldigt bra, de brukar vara gästvänliga och visa väldigt stort intresse har vår sydamerikanska manager berättat.

Planeringen av resan över Atlanten har pågått sedan 2016 och är en efterlängtad milstolpe för Mile. Att den dessutom sammanfaller med bandets andra skivsläpp är en välkommen slump. Albumet heter "The world in focus" och Niklas beskriver deras musik som bred hårdrock eller metall med tunga riff, ren skönsång och influenser av band som Iron Maiden och Inflames.

— Vi kommer både spela låtar som publiken känner igen från vårt första album, och från skivan som släpps nu den 19 januari.

Men redan den 12 januari kommer intresserade hårdrocksälskare att kunna stilla sin nyfikenhet när bandet håller provlyssning av albumet i sin helhet på Rådhuset i Skövde. Och tre dagar innan avresa, den 27:e, har de en spelning på Bowlingstället i Falköping.

— Det blir som ett genrep, vi får känna på de nya låtarna lite. Annars är det stenhård repetition som gäller nu de sista veckorna, säger Niklas.