Kalkbruket i Ekedalen var en betydande industri under flera sekler och i Ekedalen sysselsattes som mest omkring 150 arbetare i den tunga och ofta farliga verksamheten. Timpengen i början av förra seklet låg på 65 öre i timmen och de imponerande lämningar i bygden som minner om kalktiden var resultatet av mänsklig hand. Det enda hjälpmedel som fanns till hands var en skottkärra med stålskott hjul.

Maria Wahlström hade satt samman en knivig tipspromenad som knöt an till kvällens föredrag och bäst här lyckades Per Olof Graaf som belönades med en blomma.

Per Wahlström serverade också en kulinarisk höjdare i form av stekt fläsk, råstekt potatis och ”kröser”, en kombination som blev mycket uppskattad. Per bjöd även besökarna på en guidad tur bland hans samlingar av antika jordbruksredskap, traktorer och bilar. Bland annat fick besökarna se och höra en gammal välbevarad Tidaholmstillverkad brandbil från 1925 som varit i bruk i Eksjö, men som nu på ålderns höst är parkerad i Ekedalen. Motorn fungerar fortfarande klanderfritt och en öronbedövande signal vittnade om att också sirenerna var i gott skick.

Besöket hos Maria och Per blev mycket uppskattat och gästernas tack framfördes av klubbens past president Maud Bengtzon.

Per-Erik Vrang