Omvalsperioden avslutades den 15 maj. Fram tills dess kunde niondeklassarna göra ändringar i sina ansökningar till gymnasiet.

För Rudbecksgymnasiet har det inneburit ett lyft. Antalet elever som har sökt till Rudbeck i första hand har ökat från 97 till 110.

— Det är en jättebra siffra utifrån den organisation som vi har lagt, säger Daniel Larsson, en av rektorerna på skolan.

Pekar på en trend

Enligt Larsson har Rudbecksgymnasiet som vana att gå starkt under omvalet.

— Det är en trend som vi ofta ser. Det brukar finnas ett gäng "hemvändare" som ångrar sina tidigare val och väljer Tidaholm när det blir skarpt läge. Dessutom har vi många utifrån som kommer med sena ansökningar till våra specialklasser. Det är två stora faktorer.

Av de 110 sökande återstår att se vilka som har behörighet att påbörja sina utbildningar.

Annons

Rudbecksgymnasiet har 100 utbildningsplatser att erbjuda till hösten. Några av programmen har fler sökande än vad som finns platser.

Höstens hetaste

Hetast av alla utbildningar i höst är el- och energiprogrammet, som har 21 sökande till tio platser. Det hör inte till vanligheterna att ett yrkesförberedande program är det som har högst söktryck.

— Det är nog all time high. Jag tror inte att vi haft så många sökande till programmet tidigare, säger Larsson och fortsätter:

— Dock kan vi inte ta emot fler än tio elever. Dels på grund av pedagogiska skäl, men också begränsat utrymme.

En annan utbildning som har fler sökande än platser är fordons- och transportprogrammet.

— Där har vi 15 sökande till tio platser. Det kan hända att vi utökar med några platser, beroende på hur många som är behöriga.

Traditionellt populära

I övrigt är samhäll och natur fortsatt populära program, med 19 respektive 17 förstahandssökande. Under våren valde man att utöka antalet utbildningsplatser på de både programmen.

Samtidigt tvingades man att stoppa antagningen till vård- och omsorgsprogrammet samt restaurang- och livsmedelsprogrammet på grund av för få sökande.