Renata Chlumska utsågs till årets äventyrare 2007 och har som första svenska kvinna bestigit Mount Everest. Hon har varit på äventyr som de flesta aldrig skulle drömma om att genomföra och har sett jorden från alla dess högsta bergstoppar. Nu väntar hon tålmodigt på sin chans att även få se vår planet utifrån och bli den första svenska kvinnan i rymden. För ungefär sju år sedan köpte hon en biljett för 1,5 miljon kronor och den ska snart ta med henne på sitt livs resa. Om två-tre år beräknas resan bli av.

– Rymden har alltid fängslat mig och jag tycker om att lära mig nya saker. Det är en sak att läsa om rymdresor och en helt annan att se allt utifrån och uppleva tyngdlöshet på riktigt. Rymden lockar mig på samma sätt som Mount Everest lockade mig en gång, säger hon.

Rymdturister nästa år

I slutet av februari offentliggjorde rymdföretaget SpaceX att två anonyma privatpersoner har betalat en ansenlig summa för att åka på en veckas resa runt månen redan nästa höst. Rent hypotetiskt skulle en av dem kunna vara en svensk kvinna, och Renata skulle därmed gå miste om att bli den första svenska kvinnan i rymden.

Annons

– I så fall får jag bara gratulera. Jag skulle gärna åka på en sådan resa men i mitt fall är det pengarna som begränsar mig. Hade jag haft de ekonomiska musklerna hade jag hakat på. Men jag har ju trots allt varit först med annat, om jag inte blir första svenska i rymden kanske jag blir den första som har varit där två gånger, säger hon och syftar på sin andra rymdbiljett. Det är nämligen inte bara Virgin Galactic som ska ta med Renata ut i rymden, hon har även en biljett från företaget XCore. Under den resan kommer Renata att vara co-pilot och inte bara passagerare, som hon blir hos Virgin Galactic.

– Det är spännande att det är två olika typer av resor, jag kan hålla på med förberedelserna inför dem hur länge som helst. Det är alltid roligt att ha något att se fram emot, säger hon.

Ständiga förberedelser

Fortsatta flygövningar, g-kraftssimuleringar och studiebesök kommer att hålla henne i form och göra att hon är redo den dagen ett datum bokas för avfärd. Renata är van att förbereda sig länge inför en expedition, hon har tidigare lagt upp till 15 år på förberedelser inför en expedition. Den snabba utvecklingen följer hon via uppdateringar direkt från projektet. Häromdagen fick hon se bilder på rymdflyget som nu testkörs för fullt i New Mexico, USA.

– Det ser väldigt lovande ut. Jag hoppas att vi om 20-30 år kommer att kunna skicka människor till månen rent kommersiellt. Vi ser redan nu hur långt den tekniska utvecklingen har gått i material och teknik. När vi väl är igång kommer det ta fart och rymdresorna kommer revolutionera hur vi reser i framtiden, säger Renata.

Äventyrslysten som hon är så har hon trots att en rymdfärd snart blir verklighet drömmar om ännu fler och större äventyr i framtiden.

– Önskelistan är lång men jag kan inte avslöja vad som står på den, säger hon hemlighetsfullt.

Någon dröm kan du väl dela med dig av?

– Det skulle vara att bestiga månens högsta berg då! skrattar Renata.