En sådan är reform är familjeveckan då barnfamiljer ska få en vecka extra ledigt tillsammans, förutsatt att S vinner valet.

Det är en reform som för riket beräknas kosta 5,4 miljarder. I Skaraborg skulle den beröra cirka 20 000 familjer.

– Vi har sett till att skapa tillgångar till reformer genom att vända ett underskott i ekonomin till ett överskott, säger Patrik Björck (S).

Tanken är, fortsätter han, att föräldrar som arbetar ska få fem lediga dagar var som de kan ta ut när barnen inte kan vara i skolan på grund av lov, planeringsdagar och liknande.

Förslaget gäller för föräldrar till barn mellan 4 och 16 år.

Pengarna ska tas från det Socialdemokraterna kallar för välfärdsmiljarderna, totalt handlar det om 20 miljarder kronor, som ska fördelas ut till kommuner och regioner.

Skaraborg skulle få totalt 369 miljoner och regionen en dryg miljard.

Enligt en tabell skulle fördelningen av välfärdsmiljarderna kunna ge Skövde 76 miljoner, Skara 26, Falköping 46 och Tidaholm 18 miljoner.

– Familjeveckan är något som efterfrågas av många föräldrar i Skaraborg. Att kunna ha dagar att ta ut vid skollov, klämdagar då skolan är stängd med mera, säger Patrik Björck.

När ska familjeveckan införas, om Socialdemokraterna vinner valet?

– Någon gång under nästa mandatperiod. Det skulle vi budgetera för under de kommande åren, säger distriktsordförande för Socialdemokraterna i Skaraborg.

Annons

Val