De kommer att börja med champagnefrukost vid fyrasnåret på morgonen. Sedan väntar en dag full av spring, hopp, sång, skrik, skratt, kramar och fest. Hur håller man egentligen stilen genom hela studentdagen? Plusgymnasiets stylistelever borde väl veta, om några.

Frida Åström, Emma Läth, Emelie Eriksson och Atra William är fyra av de blivande studenterna på Plusgymnasiet i år. Efter tre år på stylistprogrammet är de fulladdade med tips till blivande studenter.

– Det är fint med en beauty make – en naturlig make up med mjuka färger och en eyeliner som förstorar upp ögat, säger Emelie Eriksson, som har ett eget tips för att få sminket att hålla hela dagen.

– Jag gör en specialare. Jag sprayar hårspray över hela ansiktet, säger hon och poängterar att man i så fall ska vara försiktig och göra det på håll över den färdiga make upen.

Annars är en bra primer ett mer traditionellt tips.

När det gäller håret är det värt att satsa på både volym och stadga.

– Håret tycker jag att man ska ha lockigt och gärna lite uppsatt, säger Atra William.

Det är bra att grunda med volymtång uppe på hjässan, så att frisyren inte trycks till för mycket under studentmössan. Man kan också använda produkter som volympuder och stylinglotion för lockar. Fixera med mycket spray, så står frisyren emot det mesta utom ösregn.

Annons

– Många har också extensions – hårförlängningar. Själv ska jag förlänga håret med 40 centimeter, säger Emelie Eriksson, som har en kort frisyr i vanliga fall.

Man kan också göra håret tjockare med hjälp av extensions, men då ska man tänka på en sak: mössan. Om man gör håret mycket tjockare än vanligt är det inte säkert att den passar.

– När man beställer mössan måste man leva sig in i hur man ska ha håret den dagen, säger Emelie Eriksson.

När det gäller klädseln för tjejer är det fortfarande vitt som dominerar, även om det alltid finns de som vågar satsa på avvikande färger.

– Det är mycket spets och mycket raka klänningar, säger Emma Läth, som själv bär en enkelt skuren klänning med klockad kjol.

På fötterna kan man välja något bekvämt eller något spektakulärt – eller både och.

– Det som är modernt idag är faktiskt vita Converse just vid utspringet. Sedan kan man byta till högklackat till festen på kvällen, säger Emelie Eriksson.

Frida Åström siktar dock in sig på glittriga, skyhöga platåskor även till utspringet.