Efter att det preliminära valresultatet från valnatten samlats in gör nu länsstyrelserna runtom i landet den slutliga sammanräkningen. I Västra Götaland sker slutsammanräkningen i Trollhättan.

– Vi har 280 personer på plats som arbetar frenetiskt och noggrant, säger Anna Blomberg, som är valansvarig.

Har det varit några störningar eller problem hittills?

– Nej, vår rösträkning har kommit igång med rösträkningen till riksdagen och det löper på enligt plan, säger Anna Blomberg.

Riksdagsvalet är alltså det val som räknas först.

– Om vi har tur är vi färdiga med riksdagsvalet den här veckan, säger Anna Blomberg.

Tidigast kan det slutliga valresultatet för riksdagsvalet presenteras på fredag. Då vet vi också hur personrösterna har påverkat.

Sedan räknas valresultatet i kommunvalen. Räkningen kan påbörjas under slutet av veckan och ske lite parallellt med räkningen av riksdagsvalet, men den väntas inte vara klar förrän i början eller mitten av nästa vecka.

Sist ut är regionvalet. Det väntas inte vara färdigräknat förrän i mitten eller slutet av nästa vecka. När det är färdigt kommer det att framgå om det kommer in något nytt parti i regionfullmäktige. I det preliminära valresultatet från valnatten får övriga anmälda partier 4,6 procent av rösterna och spärren i regionvalet är tre procent. Att dessa övriga partier har så många som 9,5 procent i Göteborgs kommun talar för att många av dessa röster är på Demokraterna, det nya partiet i Göteborg som nått stora framgångar i kommunvalet.

Annons

På onsdag denna vecka presenteras dessutom ett nytt uppdaterat preliminärt valresultat. Då är förtidsröster avlagda på valdagen inräknade. Mindre kommuner kan bli klara på förmiddagen, medan det dröjer längre för större kommuner som Göteborg.

I det preliminära valresultatet från valnatten är alla utom ett valdistrikt, av över tusen, räknade i regionvalet i Västra Götaland. För riksdagsvalet är alla distrikt utom två Stockholmsdistrikt räknade. Dessa valdistrikt rapporterades inte in till länsstyrelserna innan man drog ett streck sent på valnatten.

Val