Västgöta-Bladet

Annons

Så kan den svenska maten räcka

Så kan den svenska maten räcka

Mer Västerbottenost och svenska baljväxter. Mindre brie, kött och franska viner. Om svenskarna ändrade sina konsumtionsvanor skulle den svenskproducerade maten förmodligen räcka ganska bra till hela befolkningen.

Hej!

Artikeln är en del av vårt premiuminnehåll, vill du fortsätta läsa klicka nedan.

Annons

Långläsning: Den svenska maten

Den svenska livsmedelsproduktionen ska öka. Det har riksdagen bestämt. Men hur kan svenskarna börja äta mer svenskt? Vad ligger på tallrikarna i de offentliga köken? Vad tycker mjölkbonden och kunderna i livsmedelsbutiken?

Västgötaproducerat går hem

Fazer Kvarn marknadsför sina produkter med att spannmålen kommer från Västgötaslätten. Det verkar gå hem. Omsättningen ökar och det finns planer på att expandera.

Mer svenskt kött i butikerna

Större delen av det kött som säljs av de stora livsmedelskedjorna är svenskt och andelen ökar.

Kunderna vill ha lokalproducerat

Bryr sig kunderna i butiken om ifall maten är från Sverige? Ja, det verkar så.
— Det är jättestort. Det lokala är mycket större än det ekologiska, säger Lennart Ek, butikschef på Coop Extra.

”Jag vill ju ha svenskt”

Bryr du dig om var maten du köper kommer ifrån?

Mer grönt och svenskt kött i skolrestaurangen

Fläskköttsgryta, frukostkorv, tandoorikyckling... I Västerhöjdsgymnasiets restaurang är det svenskt kött som serveras. Magnus Hallberg, arbetsledare i köket, upplever att många av matgästerna är både kunniga och engagerade i vad som ligger på tallriken.
— Det märks mer och mer, säger han.

Stärkt kompetens ska främja inköp av svenskt

Regeringen vill att kommuner och andra myndigheter ska bli bättre på upphandling av livsmedel. Upphandlingsmyndigheten har fått i uppdrag att stärka deras kompetens. Syftet är bland annat att stötta svensk livsmedelsproduktion.

Nästan bara svenskt kött i storköken

Det omfattande arbetet med att ställa tydliga djurskyddskrav i upphandlingen lönade sig. Idag är det nästan bara svenskt kött som serveras i skaraborgska kommuners storkök, 95 procent eller mer på vissa håll.
— Det är fantastiskt bra siffror, säger Lena Orrvad, som ledde kött- och charkupphandlingen.

”En rätt skrämmande bild”

Hur blir framtidens svenska jordbruk? Ulf Claesson, mjölkbonde och ordförande i Falköpings mejeri, ser en del utmaningar för kommande generationer bönder. Han skulle önska att jordbruksnäringen fick högre status i Sverige, att det blev mindre byråkrati och han efterlyser ett större förtroende från banker och kreditbolag.

New York-äventyret fortsätter för Dana

Konstnären Dana Ingessons internationella framgångssaga fortsätter. Nu har hon skrivit på ett nytt kontrakt för Agora Gallery i New York.
–Det är en stor glädje att de vill jobba för min konst, säger Dana.

Ingen påfyllnad i sinade brunnar

Har din brunn sinat? I Småland finns räddningstjänst som fyller på vattnet. I Skaraborg gör man det inte.

"Det har hänt väldigt mycket"

När Markus Nyberg-Andersson tackade ja till platsen på juristprogrammet i Lund visste han inte riktigt vad som väntade.
Sex år senare står han med en examen i handen, ett spännande jobb och en familj med två små barn.
– Tiden har gått så fort, men ändå har så väldigt mycket hänt, säger 25-åringen från Tidaholm, som numera är bosatt i Uppsala.

Bilder från publikfesten i den stora travfinalen

Under söndagen avslutades Stochampionat-helgen på Axevalla travbana. Unga, gamla och alla däremellan fanns på plats för att följa loppen – och vi vände kameran mot dem istället för hästarna den här gången. Här är bildspelet från publikfesten på Axevalla.

Bildextra: Avslutning för stenåldersdagarna

I dag var det sista dagen för stenåldersprogrammet på Ekehagens forntidsby i Åsarp.
– I år är det inte så många besökare som vi hade önskat men de som varit här har varit väldigt nöjda, säger Elinor Karlsson.

TV: Se hur de polska brandmännen hyllas på E4

På lördagen kom polska brandmän till Sverige för att hjälpa till vid de stora skogsbränderna. De tog paus i Värnamo på lördagen innan de körde vidare norrut på E4. På söndagen filmade Hall Medias fotograf konvojen när den körde på E4 vid Uppsala – se hur brandmännen hyllas längs vägen.

SMHI: Varmaste juli på 260 år

Juli månad blir historisk. Enligt SMHI har det nämligen inte varit så här varmt i juli i Sverige på 260 år. Och extremvärmen väntas hålla i sig.

Riksdagskandidaterna om säkerheten under valrörelsen

Trakasserier och hot mot politiker har blivit vanligare. Men säkerheten under årets valrörelse är inte större än under tidigare år.
– Det är mer prat och större medvetenhet om det. Men jag skulle inte säga att säkerheten i praktiken blivit större, säger socialdemokraten Patrik Björck från Falköping.
Artikel 2 av 18
Långläsning: Den svenska maten
Tillbaka till startsidan