Annons

Så kan den svenska maten räcka

Så kan den svenska maten räcka

Mer Västerbottenost och svenska baljväxter. Mindre brie, kött och franska viner. Om svenskarna ändrade sina konsumtionsvanor skulle den svenskproducerade maten förmodligen räcka ganska bra till hela befolkningen.

Hej!

Artikeln är en del av vårt premiuminnehåll, vill du fortsätta läsa klicka nedan.

Annons

Långläsning: Den svenska maten

Den svenska livsmedelsproduktionen ska öka. Det har riksdagen bestämt. Men hur kan svenskarna börja äta mer svenskt? Vad ligger på tallrikarna i de offentliga köken? Vad tycker mjölkbonden och kunderna i livsmedelsbutiken?

Västgötaproducerat går hem

Fazer Kvarn marknadsför sina produkter med att spannmålen kommer från Västgötaslätten. Det verkar gå hem. Omsättningen ökar och det finns planer på att expandera.

Mer svenskt kött i butikerna

Större delen av det kött som säljs av de stora livsmedelskedjorna är svenskt och andelen ökar.

Kunderna vill ha lokalproducerat

Bryr sig kunderna i butiken om ifall maten är från Sverige? Ja, det verkar så.
— Det är jättestort. Det lokala är mycket större än det ekologiska, säger Lennart Ek, butikschef på Coop Extra.

”Jag vill ju ha svenskt”

Bryr du dig om var maten du köper kommer ifrån?

Mer grönt och svenskt kött i skolrestaurangen

Fläskköttsgryta, frukostkorv, tandoorikyckling... I Västerhöjdsgymnasiets restaurang är det svenskt kött som serveras. Magnus Hallberg, arbetsledare i köket, upplever att många av matgästerna är både kunniga och engagerade i vad som ligger på tallriken.
— Det märks mer och mer, säger han.

Stärkt kompetens ska främja inköp av svenskt

Regeringen vill att kommuner och andra myndigheter ska bli bättre på upphandling av livsmedel. Upphandlingsmyndigheten har fått i uppdrag att stärka deras kompetens. Syftet är bland annat att stötta svensk livsmedelsproduktion.

Nästan bara svenskt kött i storköken

Det omfattande arbetet med att ställa tydliga djurskyddskrav i upphandlingen lönade sig. Idag är det nästan bara svenskt kött som serveras i skaraborgska kommuners storkök, 95 procent eller mer på vissa håll.
— Det är fantastiskt bra siffror, säger Lena Orrvad, som ledde kött- och charkupphandlingen.

”En rätt skrämmande bild”

Hur blir framtidens svenska jordbruk? Ulf Claesson, mjölkbonde och ordförande i Falköpings mejeri, ser en del utmaningar för kommande generationer bönder. Han skulle önska att jordbruksnäringen fick högre status i Sverige, att det blev mindre byråkrati och han efterlyser ett större förtroende från banker och kreditbolag.

20 miljoner till ombyggnad av skolor

20 miljoner.
Det ska förhoppningsvis räcka till ombyggnation av Forsenskolan och Hökensåsskolan, inkluderat nytt kök och ny matsal på Hökensås.

Här är Giffs senaste nyförvärv: "Ska bli spännande"

Tidaholms G&IF fortsätter att värva ungt. Det senaste nyförvärvet är en offensiv ytter från IFK Mariestad.

Brand i pannrum på Soloplex

Strax före klockan 14 på tisdagen uppstod en brand i pannrummet på Soloplex i Tidaholm.
Personalen försökte initialt själva släcka elden.
— Det var öppna lågor när vi kom till platsen, meddelar räddningsledaren Peder Svensson.

Ingen kärlek - men väl nära vänskap

Han gick in i Bonde söker fru med öppet sinne och utan förhoppningar.
– Jag hittade inte kärleken, men flera nya nära vänner, säger Dennis Andersson, då han sammanfattar sommarens äventyr.

"Vi ska se över våra rutiner"

Rutiner vid stängning ska ses över på Ica Kvantum efter nattens händelse då en beväpnad man blev kvar i butiken.
— Vi måste försäkra oss om att butiken är tömd på folk, säger Ica-handlaren Sverker Josefsson.

30-tal hushåll påverkas av vattenläcka

Ett 30-tal hushåll i Tidaholm har problem med vattentillförseln efter en läcka.

Nästa avbräck för IFK Tidaholm – Joelsson tar sabbatsår

IFK Tidaholm har tappat många spelare efter förra säsongen. Nu berättar Jacob Joelsson att han också slutar. I alla fall tillfälligt.
– Kommer inte vara tillräckligt bra tränad för att spela, säger han till VB.

Kritiserat Räv-SM avgörs i Skaraborg

Västergötlands stövarklubb arrangerar årets Räv-SM i norra Västergötland. I fjol blev arrangemanget hårt kritiserat av djurrättsaktivister. – Det finns en okunskap i kritiken, menar Anders Ydergren i stövarklubben.
Artikel 2 av 18
Långläsning: Den svenska maten
Tillbaka till startsidan