Så kan den svenska maten räcka - Västgöta Bladet
Västgöta-Bladet

Annons

Så kan den svenska maten räcka

Så kan den svenska maten räcka

Mer Västerbottenost och svenska baljväxter. Mindre brie, kött och franska viner. Om svenskarna ändrade sina konsumtionsvanor skulle den svenskproducerade maten förmodligen räcka ganska bra till hela befolkningen.

Hej!

Artikeln är en del av vårt premiuminnehåll, vill du fortsätta läsa klicka nedan.

Annons

Långläsning: Den svenska maten

Den svenska livsmedelsproduktionen ska öka. Det har riksdagen bestämt. Men hur kan svenskarna börja äta mer svenskt? Vad ligger på tallrikarna i de offentliga köken? Vad tycker mjölkbonden och kunderna i livsmedelsbutiken?

Västgötaproducerat går hem

Fazer Kvarn marknadsför sina produkter med att spannmålen kommer från Västgötaslätten. Det verkar gå hem. Omsättningen ökar och det finns planer på att expandera.

Mer svenskt kött i butikerna

Större delen av det kött som säljs av de stora livsmedelskedjorna är svenskt och andelen ökar.

Kunderna vill ha lokalproducerat

Bryr sig kunderna i butiken om ifall maten är från Sverige? Ja, det verkar så.
— Det är jättestort. Det lokala är mycket större än det ekologiska, säger Lennart Ek, butikschef på Coop Extra.

”Jag vill ju ha svenskt”

Bryr du dig om var maten du köper kommer ifrån?

Mer grönt och svenskt kött i skolrestaurangen

Fläskköttsgryta, frukostkorv, tandoorikyckling... I Västerhöjdsgymnasiets restaurang är det svenskt kött som serveras. Magnus Hallberg, arbetsledare i köket, upplever att många av matgästerna är både kunniga och engagerade i vad som ligger på tallriken.
— Det märks mer och mer, säger han.

Stärkt kompetens ska främja inköp av svenskt

Regeringen vill att kommuner och andra myndigheter ska bli bättre på upphandling av livsmedel. Upphandlingsmyndigheten har fått i uppdrag att stärka deras kompetens. Syftet är bland annat att stötta svensk livsmedelsproduktion.

Nästan bara svenskt kött i storköken

Det omfattande arbetet med att ställa tydliga djurskyddskrav i upphandlingen lönade sig. Idag är det nästan bara svenskt kött som serveras i skaraborgska kommuners storkök, 95 procent eller mer på vissa håll.
— Det är fantastiskt bra siffror, säger Lena Orrvad, som ledde kött- och charkupphandlingen.

”En rätt skrämmande bild”

Hur blir framtidens svenska jordbruk? Ulf Claesson, mjölkbonde och ordförande i Falköpings mejeri, ser en del utmaningar för kommande generationer bönder. Han skulle önska att jordbruksnäringen fick högre status i Sverige, att det blev mindre byråkrati och han efterlyser ett större förtroende från banker och kreditbolag.

THF klart för playoff: "Måste vara ett jäkla bra lag för att slå oss"

Tidaholms HF säkrade seriesegern i hockeytreans fortsättningsserie med en planenlig seger mot tabelljumbon Fotskäls HC på söndagen.
Segersiffrorna skrevs till hela 10–0.
– Grabbarna är verkligen värda det här, säger Anders Spaak, tränare i THF.

Villan fullständigt förstörd - se dramatiska filmen

Räddningstjänsten kunde inte rädda villan utanför Daretorp.
Huset brann ner till grunden.
– Vid framkomst brann det rejält, och tyvärr gick huset inte att rädda, sa styrkeledaren Bengt Ljungberg.

Årets UF-mässa blir större än någonsin

UF-mässan intar den 7-8 mars Arena Skövde. Totalt ställer 173 företag ut på den regionala mässan och alla Skaraborgs 15 kommuner representeras bland företagen, juryn och UFs samarbetspartners.

LSS-bygget drar igång inom kort

LW Bygg AB ska på uppdrag av Tidaholms kommun bygga LSS-boende i Stallängsskogen.
Markberedningen har påbörjats så smått.
– Vi får startbesked den 1 mars och då kan vi börja gräva för grund, säger Carl-Johan Willman.

Dyrare äldremat – men fortfarande billigast

Kommunstyrelsen har inga synpunkter på att social- och omvårdnadsnämnden vill höja avgiften för matkostnad inom LSS och äldreomsorg med 200 kronor till 3120 kronor per månad.

Coop blir grönt och ändrar öppettider

Coop i Tidaholm anpassar sig till branschen i övrigt och förändrar sina öppettider från och med 25 februari.
Då gäller 07-22.
– Jag är glad för mina medarbetares skull, det blir drägligare arbetstider, säger butikschefen Daniel Nohlberg.

Från Habo till Japan – Carolines mönster säljs världen över

– Nej, jag har tänkt att det är för svårt och att det är tryggt med en anställning. Men jag är så glad att jag tog steget, säger hon i dag när hon drivit Threads by Caroline i ett och ett halvt år.
Caroline Mannegren skiner upp när hon pratar om sitt företag och det märks att hon trivs. Men det var ingen självklarhet att hon skulle starta eget företag.
– Nej, jag har tänkt att det är för svårt och att det är tryggt med en anställning. Men jag är så glad att jag tog steget, säger hon i dag när hon drivit Threads by Caroline i ett och ett halvt år.

Allt färre Skaraborgare sjukskrivs av stress

Antalet svenskar som lider av stressrelaterad psykisk ohälsa fortsätter att öka, men Skaraborg tycks bryta trenden. Sedan 2016 då rekordmånga sjukskrevs till följd av utmattning, har siffran sjunkit med nästan en tredjedel.
Artikel 2 av 18
Långläsning: Den svenska maten
Tillbaka till startsidan