Västgöta-Bladet

Annons

Så kan den svenska maten räcka

Så kan den svenska maten räcka

Mer Västerbottenost och svenska baljväxter. Mindre brie, kött och franska viner. Om svenskarna ändrade sina konsumtionsvanor skulle den svenskproducerade maten förmodligen räcka ganska bra till hela befolkningen.

Hej!

För att få tillgång till vårt Premiuminnehåll klicka på erbjudandet nedan eller logga in med befintliga uppgifter.

Annons

Långläsning: Den svenska maten

Den svenska livsmedelsproduktionen ska öka. Det har riksdagen bestämt. Men hur kan svenskarna börja äta mer svenskt? Vad ligger på tallrikarna i de offentliga köken? Vad tycker mjölkbonden och kunderna i livsmedelsbutiken?

Västgötaproducerat går hem

Fazer Kvarn marknadsför sina produkter med att spannmålen kommer från Västgötaslätten. Det verkar gå hem. Omsättningen ökar och det finns planer på att expandera.

”Jag vill ju ha svenskt”

Bryr du dig om var maten du köper kommer ifrån?

Kunderna vill ha lokalproducerat

Bryr sig kunderna i butiken om ifall maten är från Sverige? Ja, det verkar så.
— Det är jättestort. Det lokala är mycket större än det ekologiska, säger Lennart Ek, butikschef på Coop Extra.

Mer svenskt kött i butikerna

Större delen av det kött som säljs av de stora livsmedelskedjorna är svenskt och andelen ökar.

Mer grönt och svenskt kött i skolrestaurangen

Fläskköttsgryta, frukostkorv, tandoorikyckling... I Västerhöjdsgymnasiets restaurang är det svenskt kött som serveras. Magnus Hallberg, arbetsledare i köket, upplever att många av matgästerna är både kunniga och engagerade i vad som ligger på tallriken.
— Det märks mer och mer, säger han.

Stärkt kompetens ska främja inköp av svenskt

Regeringen vill att kommuner och andra myndigheter ska bli bättre på upphandling av livsmedel. Upphandlingsmyndigheten har fått i uppdrag att stärka deras kompetens. Syftet är bland annat att stötta svensk livsmedelsproduktion.

Nästan bara svenskt kött i storköken

Det omfattande arbetet med att ställa tydliga djurskyddskrav i upphandlingen lönade sig. Idag är det nästan bara svenskt kött som serveras i skaraborgska kommuners storkök, 95 procent eller mer på vissa håll.
— Det är fantastiskt bra siffror, säger Lena Orrvad, som ledde kött- och charkupphandlingen.

”En rätt skrämmande bild”

Hur blir framtidens svenska jordbruk? Ulf Claesson, mjölkbonde och ordförande i Falköpings mejeri, ser en del utmaningar för kommande generationer bönder. Han skulle önska att jordbruksnäringen fick högre status i Sverige, att det blev mindre byråkrati och han efterlyser ett större förtroende från banker och kreditbolag.

Bil voltade i rondell

En bil voltade strax norr om Borgunda på tisdagskvällen. Personen i bilen kunde själv ta sig ur fordonet. Enligt P4 Skaraborg fördes den drabbade till sjukhus.

Johan Lövdahl klar för Lidköpings FK

Skara FC-fostrade Johan Lövdahl, född 2001, vänder hemåt till Skaraborg.
Talangen har skrivit på ett tvåårskontrakt med Lidköpings FK.

Magnus Karlsson ny juniortränare i Tidaholms G&IF

Magnus Karlsson, med förflutet i bland annat Falköpings KIK och senast Grolanda IF, tar över som tränare för juniorerna i Tidaholms G&IF.

Västsvensk man drunknade på Maldiverna

En svensk man har omkommit i en drunkningsolycka på Maldiverna.
Olyckan inträffade i söndags, rapporterar GT.

I dvalornas land

Ölandsdiktaren Lennart Sjögren har inlett sitt nittionde levnadsår med att ge ut sin trettionde diktsamling, ”I grenverket”. Hans ö och hans tankar ger honom ständigt nya motiv att upptäcka och begrunda. Och hans poesi stannar kvar på sin höga kvalitetsnivå.

Här är krogen som är läsarnas favorit - krögaren: ”Det finaste betyg man kan få”

Läsarna har sagt sitt. Löfwings atelje och krog fick flest röster i vår omröstning.
- När gästerna tycker det blir man ju superglad, säger krögaren Linda Löfwing.

Vildsvinsolycka på E20

Vid 18.15-tiden på tisdagen krockade en bil med två vildsvin på E20 utanför Skara.

TV: "En ganska bra katastrof" på sjukhusbygget

En person dödad av ett stenblock, en byggkran som rasat efter en lastbilskrock. Rökutveckling som hotade verksamheten på Skaraborgs sjukhus och en polisutredning om mordförsök.
- En ganska bra katastrof, sammanfattade krisledare Joakim Franzén.
Artikel 2 av 18
Långläsning: Den svenska maten
Tillbaka till startsidan