Västgöta-Bladet

Annons

Så kan den svenska maten räcka

Så kan den svenska maten räcka

Mer Västerbottenost och svenska baljväxter. Mindre brie, kött och franska viner. Om svenskarna ändrade sina konsumtionsvanor skulle den svenskproducerade maten förmodligen räcka ganska bra till hela befolkningen.

Hej!

För att få tillgång till vårt Premiuminnehåll klicka på erbjudandet nedan eller logga in med befintliga uppgifter.

Annons

Långläsning: Den svenska maten

Den svenska livsmedelsproduktionen ska öka. Det har riksdagen bestämt. Men hur kan svenskarna börja äta mer svenskt? Vad ligger på tallrikarna i de offentliga köken? Vad tycker mjölkbonden och kunderna i livsmedelsbutiken?

Västgötaproducerat går hem

Fazer Kvarn marknadsför sina produkter med att spannmålen kommer från Västgötaslätten. Det verkar gå hem. Omsättningen ökar och det finns planer på att expandera.

Mer svenskt kött i butikerna

Större delen av det kött som säljs av de stora livsmedelskedjorna är svenskt och andelen ökar.

Kunderna vill ha lokalproducerat

Bryr sig kunderna i butiken om ifall maten är från Sverige? Ja, det verkar så.
— Det är jättestort. Det lokala är mycket större än det ekologiska, säger Lennart Ek, butikschef på Coop Extra.

”Jag vill ju ha svenskt”

Bryr du dig om var maten du köper kommer ifrån?

Mer grönt och svenskt kött i skolrestaurangen

Fläskköttsgryta, frukostkorv, tandoorikyckling... I Västerhöjdsgymnasiets restaurang är det svenskt kött som serveras. Magnus Hallberg, arbetsledare i köket, upplever att många av matgästerna är både kunniga och engagerade i vad som ligger på tallriken.
— Det märks mer och mer, säger han.

Stärkt kompetens ska främja inköp av svenskt

Regeringen vill att kommuner och andra myndigheter ska bli bättre på upphandling av livsmedel. Upphandlingsmyndigheten har fått i uppdrag att stärka deras kompetens. Syftet är bland annat att stötta svensk livsmedelsproduktion.

Nästan bara svenskt kött i storköken

Det omfattande arbetet med att ställa tydliga djurskyddskrav i upphandlingen lönade sig. Idag är det nästan bara svenskt kött som serveras i skaraborgska kommuners storkök, 95 procent eller mer på vissa håll.
— Det är fantastiskt bra siffror, säger Lena Orrvad, som ledde kött- och charkupphandlingen.

”En rätt skrämmande bild”

Hur blir framtidens svenska jordbruk? Ulf Claesson, mjölkbonde och ordförande i Falköpings mejeri, ser en del utmaningar för kommande generationer bönder. Han skulle önska att jordbruksnäringen fick högre status i Sverige, att det blev mindre byråkrati och han efterlyser ett större förtroende från banker och kreditbolag.

Vatten och visor i Bruksvilleparken

Herr & Fru Hackspett, eller Beppe och Marita Viström som de egentligen heter, lockade trots regntunga moln många till torsdagens Musik i Bruksvilleparken där de varvade lokala visor med sånger om vatten.

Här åks det minsann inte iväg någonstans


50 år sedan månlandningen - påverkar oss än i dag

För 50 år sedan landade den första människan på månen. Då lades grunden för mycket av den teknik vi använder idag.
– Rent vetenskapligt var det ingen superbedrift, men för mänskligheten var det stort, säger amatörastronomen Gunnar Sporrong.

Kämpig revansch för skogssvampen

Förra årets torka resulterade i en bottennivå för svampskörden. I år är det bättre, men svamp behöver regn för att frodas, och just nu behövs det lite mer nederbörd för att det ska ta fart ordentligt i skogarna runt om i Skaraborg.
– Det har varit lite för varmt, säger Kurt-Anders Johansson, ordförande för Skövde Naturförening.

Kultursemester i Eksjö

Under sommaren åker kulturredaktionen på kultursemester. Varje vecka besöker vi en kommun i vårt spridningsområde för att utforska kulturutbudet en vanlig sommardag. I veckan har vi varit i Eksjö, den unika trästaden som också har Sveriges största Albert Engström-samling.

Smaka på stenåldern – kokkonsten visas upp på Ekehagens stenåldersagar

Hur smakade maten på stenåldern?
I helgen kan du testa örtkryddat nötkött kokat i grop, musslor från glöden eller suröl bryggt på rostad säd.
– Det är Sveriges största stenåldersdagar, säger Egil Josefson om evenemanget i Ekehagens forntidsby.

Rekordmånga gymnasieelever förlorar studiebidraget: ”Oroväckande”

Myndigheten CSN släppte nyligen en rapport som visar att andelen gymnasieelever som förlorar rättigheten till studiebidrag på grund av skolk ligger på rekordhög nivå. Samtidigt satsar vissa skolor extra på att vända den negativa trenden.
– Vi lägger extra mycket kraft på att fånga upp elever som är i riskzonen, säger Tidaholms skolchef Anneli Alm.

Kraftigt jordskalv skakade Aten

En jordbävning med magnituden 5,1 har inträffat omkring två mil nordväst om Aten, följt av minst ett kraftigt efterskalv med magnituden 4,4.
Artikel 2 av 18
Långläsning: Den svenska maten
Tillbaka till startsidan