Så kan den svenska maten räcka - Västgöta Bladet
Västgöta-Bladet

Annons

Så kan den svenska maten räcka

Så kan den svenska maten räcka

Mer Västerbottenost och svenska baljväxter. Mindre brie, kött och franska viner. Om svenskarna ändrade sina konsumtionsvanor skulle den svenskproducerade maten förmodligen räcka ganska bra till hela befolkningen.

Hej!

För att få tillgång till vårt Premiuminnehåll klicka på erbjudandet nedan eller logga in med befintliga uppgifter.

Annons

Långläsning: Den svenska maten

Den svenska livsmedelsproduktionen ska öka. Det har riksdagen bestämt. Men hur kan svenskarna börja äta mer svenskt? Vad ligger på tallrikarna i de offentliga köken? Vad tycker mjölkbonden och kunderna i livsmedelsbutiken?

Västgötaproducerat går hem

Fazer Kvarn marknadsför sina produkter med att spannmålen kommer från Västgötaslätten. Det verkar gå hem. Omsättningen ökar och det finns planer på att expandera.

Mer svenskt kött i butikerna

Större delen av det kött som säljs av de stora livsmedelskedjorna är svenskt och andelen ökar.

Kunderna vill ha lokalproducerat

Bryr sig kunderna i butiken om ifall maten är från Sverige? Ja, det verkar så.
— Det är jättestort. Det lokala är mycket större än det ekologiska, säger Lennart Ek, butikschef på Coop Extra.

”Jag vill ju ha svenskt”

Bryr du dig om var maten du köper kommer ifrån?

Mer grönt och svenskt kött i skolrestaurangen

Fläskköttsgryta, frukostkorv, tandoorikyckling... I Västerhöjdsgymnasiets restaurang är det svenskt kött som serveras. Magnus Hallberg, arbetsledare i köket, upplever att många av matgästerna är både kunniga och engagerade i vad som ligger på tallriken.
— Det märks mer och mer, säger han.

Stärkt kompetens ska främja inköp av svenskt

Regeringen vill att kommuner och andra myndigheter ska bli bättre på upphandling av livsmedel. Upphandlingsmyndigheten har fått i uppdrag att stärka deras kompetens. Syftet är bland annat att stötta svensk livsmedelsproduktion.

Nästan bara svenskt kött i storköken

Det omfattande arbetet med att ställa tydliga djurskyddskrav i upphandlingen lönade sig. Idag är det nästan bara svenskt kött som serveras i skaraborgska kommuners storkök, 95 procent eller mer på vissa håll.
— Det är fantastiskt bra siffror, säger Lena Orrvad, som ledde kött- och charkupphandlingen.

”En rätt skrämmande bild”

Hur blir framtidens svenska jordbruk? Ulf Claesson, mjölkbonde och ordförande i Falköpings mejeri, ser en del utmaningar för kommande generationer bönder. Han skulle önska att jordbruksnäringen fick högre status i Sverige, att det blev mindre byråkrati och han efterlyser ett större förtroende från banker och kreditbolag.

Sista rycket före premiären

Det börjar närma sig premiär.
I helgen hölls den första kostymrepetitionen, om två veckor är det skarpt läge för Labbåsrevyns "Stôllarôck".
– Årets föreställning är en visuell fest med roligt, aktuellt och igenkännande innehåll, säger regissören Klas Wiljergård.

Drag efter biljetter till Skaraborgshistorier

Det blir väl folkat på Saga ikväll. 260 biljetter är tingade till visningen av Skaraborgshistorier. Och det finns kvar än.
– Det är gratis biljetter och det går att chansa att komma direkt till föreställningen om man inte får tag biljett, hälsar kultursamordnare Johanna Andersson.

Längst köer för bröstcancervård i Västra Götaland

I Västra Götaland får kvinnor med bröstcancer vänta längst i landet på operation. Endast 27 procent av patienterna opereras inom det satta målet på 28 dagar. Det visar siffror som presenteras i dag i Cancerfondsrapporten.

Minimalt liv för den som får hjälp att sanera sina skulder

Fler personer i Skaraborg får hjälp att sanera sina skulder. Lyxfällan- effekten?
– Programmet kan såklart få människor att tänka på sin ekonomi och fundera över eventuella lösningar, säger Tizian Tang, teamchef inom skuldsanering hos Kronofogden.

Fröjered kryssade efter osannolika slutsekundsdramat

Fröjereds IF kom till spel som ett vinnande lag igen på tisdagen.
I returmötet med Borås IBF såg FIF ut att gå mot sin andra raka seger.
Men med bara sekunder kvar att spela kvitterade Borås till 9–9, som blev slutresultatet.

Nytt försök görs med Källefall efter sju år i långbänk

Ett segdraget ärende är på väg att gå i mål.
Det handlar om nya skyddsföreskrifter för Källefalls vattenskyddsområde och ett utökat skyddsområde.
Kommunstyrelsen vill att kommunfullmäktige klubbar igenom det lagda förslaget.

Proffsen tipsar: Så gör du den perfekta semlan

När semlan kommer fram i konditoridiskarna glömmer vi allt vad bantning och "hålla igen" heter. Den mjuka vetebullen fylld med diverse godsaker får karaktären på fall.
– Den övervinner alla bantningskurer, säger Ann-Marie Ekström, som äger Mössebergsbagaren.

Holma Cake fixar bakverken

Lisa Andersson, 39 år, har startat enskild firma - Holma Cake. Hon fixar bakverk i hemmet i Madängsholm till försäljning.
– Jag är med i reko-ringar vilket är en bra kanal för att nå kunderna, tycker hon.
Artikel 2 av 18
Långläsning: Den svenska maten
Tillbaka till startsidan