Förr var det en självklarhet för industrierna att bomma igen helt och hållet under fyra veckor mitt i sommaren. Så är det inte längre. Den traditionella industrisemestern har suddats ut mer och mer.

En rundringning som tidningen har gjort till Tidaholms största industrier visar att det finns en ganska stor variation i hur man håller stängt under sommaren.

Längre uppehåll

Två av Tidaholmsföretagen håller stängt i fyra veckor.

— Vi har semester vecka 28 till 31. Då ligger i princip all produktion nere, berättar Petter Hjelmqvist, vd på Nobia Productions i Tidaholm, och fortsätter:

— Det som möjliggör att vi kan hålla stängt i fyra veckor är att våra stora kunder också tar ledigt. Däremot har vi alltid mycket att göra före och direkt efter semestern.

Annons

Även Swedish Match stänger fabriken under fyra veckor. Där får personalen dock en traditionell semester.

— Vi stänger vecka 28-31, säger personalkoordinator Marianne Lundström.

"Får anpassa oss"

På Dometic har de anställda kunnat välja om de vill ha tidig eller sen semester. Produktionen ligger nere vecka 31 och 32.

— Många av våra kunder ute i Europa tar inte ledigt förrän vecka 32, vilket gör att vi får anpassa oss lite grann därefter, säger Tommy Karlsson, vd på Dometic.

Leax Arkivator och Titech stoppar också all produktion under en viss tid.

— Vi slår igen helt under tre veckor (29 till 31) och kör flexibelt veckan innan och efter stängning. Det innebär att vi går på ungefär halva personalstyrkan, berättar Arne Holmbäck, som är produktionsledare på Leax i Tidaholm.

Få semestervikarier

I och med att de flesta industrier lägger ner sin produktion i ett par veckor uppstår inget större behov av semestervikarier. Titech och Swedish Match tar bara in någon enstaka sommarjobbare.

Däremot är behovet större hos bland annat Dometic.

— Vi har ett gäng som studerar och som varit här tidigare som kommer att jobba hos oss i sommar. Sedan plockar vi in elever från industritekniska programmet på Rudbeck också, säger Tommy Karlsson.