Svensk vinter sliter på våra bilar. Det är stenskott, salt, asfaltpartiklar som rivits upp av dubbdäck och annan jobbig smuts.
– Man måste göra något åt det. Annars får man räkna med att hållbarheten på lacken inte blir som den ska, med risk för rostangrepp och sådant, säger Milos Kosijer, tekniker på Motormännen.
Man är inte tvungen att tvätta och pyssla för egen hand.
– Det finns rekonditioneringsfirmor som håller på med sånt här hela dagarna, påpekar Kosijer.
Men det kostar en slant. Så det kan vara värt att ta sig an projektet själv. På en lämplig plats, märk väl.
Man måste stå på en spolplatta med särskilt avlopp, så att miljöfarliga kemikalier inte sprids till natur och vattentäkter.
– Avfettningsmedel är värst, om det kommer ut, säger Milos Kosijer.
Spolplattor finns ofta vid mackar eller i större garage.
Men vilket moment är roligast, då?
– Det är när man fått bilen ren. När man lagt ner en viss tid och ser resultatet, att den blänker i lacken och allt, då blir man glad, lovar Milos Kosijer.
(TT)

Vårfixa bilen

Om bilen är riktigt smutsig: börja med att spola av den. Spreja på ett bra avfettningsmedel på..

Vårfixa bilen

Om bilen är riktigt smutsig: börja med att spola av den. Spreja på ett bra avfettningsmedel på bilens nedre del. Börja nedifrån. Spola sedan av bilen. Börja nertill. Håll munstycket 40 centimeter från karossen och i 45 graders vinkel. Tvätta med svamp och bilschampo. Börja upptill, mitt på taket, och arbeta dig nedåt. Se till att ha en ren svamp, och dra den i bilens längdriktning. Spola av med vanligt tryck. Torka av bilen med en mjuk duk som inte skadar. Svåra smutspartiklar kan poleras bort med en särskild svamp, sprej eller polermaskin. Vaxa, så att vatten inte tränger in i lackens porer. Det finns flera typer av vax att välja på. En tandborste som dränkts i fönsterputs får bort vaxrester på fel ställen. Kolla om lacken har skador från exempelvis stenskott. Mindre skador kan man fylla i själv. Med utrustning från en märkesverkstad ökar chansen att få rätt färgnyans. Följ alltid instruktionen för varje produkt. Källa: Motormännen (TT)