— Jag hoppas att det ska öppna dörrar till fler jobb. Det är speciellt att få vara med när Clint Eastwood regisserar. Han är väldigt respekterad. När han filmar är han och teamet väldigt noga med vinklar och ljus, men han vill gärna att medverkande skådespelare agerar naturligt, säger 20-åringen.

Ettårig utbildning

Sandra Andersson har varit bosatt i Los Angeles sedan i september 2014. Hon har gått på New York Film Academy på en ettårig skådespelarutbildning.

Tidigare i år förekom hon i TV3:s Svenska Hollywoodfruar där hon fick gå på blinddate med Agnes Nicoles son Alexander.

För att få mer jobb i branschen har hon skaffat sig en manager.

— Det är bra att ha en manager eller agent. De hjälper till att man får komma på provspelningar.

Det var just vid en audition som hon fick jobbet som statist i "Sully" som nu är under inspelning. Filmen handlar om miraklet som inträffade på Hudsonfloden i New York en kall januaridag 2009.

Flög in i fåglar

US Airways Flight 1549 skulle flyga från LaGuardia Airport, utanför New York till Seattle, med mellanlandning i Charlotte. Bara några minuter efter starten fick man problem med motorerna och flygplanet tvingades nödlanda i Hudsonfloden. Haveriet berodde på att man flög in i en flock gäss.

57-årige piloten Chesley ”Sully” Sullenberger blev hela nationens store hjälte när han nödlandade på floden och räddade livet på alla ombord. Passagerare tog sig ut på vingarna, andra satt i livflottar, och undvek att hamna i det iskalla vattnet i väntan på räddning.

Tom Hanks spelar piloten och Aaron Eckhart gör rollen som andrepiloten Jeff Skiles. 85-årige och femfaldige Oscarsvinnaren Clint Eastwood regisserar.

Statistroll

Annons

Sandra Andersson gör en statistroll. En ung kvinna som satt långt bak i planet. I nuläget har hon inga repliker.

— Under första dagen skulle vi vara på plats fem på morgonen och inspelningen pågick så länge det var ljust, cirka tolv timmar. Det är otroligt spännande och intressant att få vara med under de här två veckorna som inspelningarna i planet pågår.

Hon har träffat Clint Eastwood flera gånger, däremot hade hon inte under första dagen sett till Tom Hanks. Hon berättar att man byggt en exakt kopia av planet i Universal studios och skapat en sjö där kraschen filmas.

Som statist tjänar hon inte jättemycket, utan jämför det med ett vanligt jobb. Däremot hoppas hon att det ske ge effekt i ett senare skede.

— Det är enormt lärorikt att få vara med. Jag känner verkligen att det är detta jag vill hålla på med. Det är samtidigt ett bra tillfälle att skapa nya kontakter i branschen.

Vill stanna kvar

Hennes arbetsvisum går ut nästa sommar, men hon ska söka en förlängning på tre år.

Om du fick välja, vilken filmroll skulle du helst vilja göra?

— Ungefär som Jennifer Lawrence som spelar Katniss Everdeen i The Hunger Games.

Vem skulle du vilja spela mot?

— Morgan Freeman eller Denzel Washington, båda är otroliga skådespelare.

När hon tackade ja till statistrollen i "Sully" missade hon ett annat jobb - en medverkan i Aviciis nya video till Broken Arrows.

— Tyvärr fick jag göra ett val.

Hon har ett extra jobb vid sidan av skådespelarsatsningen. Planen är att stanna kvar i USA.

— Som det ser ut nu vill jag ge det en chans.

På fritiden tränar hon boxning.

— Jag har hållit på ett år nu och ska börja sparra. Det är jättebra träning.

Lagom till jul lämnar Sandra Los Angeles för att åka hem till Tidaholm för att träffa familjen och även kompisar. Det lär garanterat bli en och annan fråga om filminspelningen med "Clintan" och Tom Hanks.