Författardrömmar går många och bär på, men det är få som faktiskt lyckas förverkliga dem. Steget från att vilja till att göra kan vara både stort och svårt. Sara Dalengren från Tidaholm är en av dem som tagit steget. Snart debuterar hon som författare med boken Ensamvarg, den första delen i serien Flocken.

"Drömmen tillbaka"

Intresset för att skriva väcktes tidigt.

— Jag har alltid gillat att både läsa och skriva. Det började nog redan i skolan. När jag var liten hade jag en dröm om att bli författare, men det kändes orealistiskt och när man blir äldre börjar man tvivla på sig själv. Nu har drömmen hittat tillbaka, säger Sara som är bosatt i Härja.

Genren som Sara har fastnat för kallas paranormal romance, övernaturliga kärleksberättelser.

— Tyvärr finns det inte så mycket svenska böcker inom den genren och delvis därför tänkte jag att jag själv kanske skulle testa att skriva någonting. Jag hade egna berättelser i huvudet som jag brukade ligga och tänka på innan jag skulle sova. Första gången jag satte mig ner och började skriva bokmanus var 2012.

Trea i tävling

Ifjol ställde Sara upp i förlaget Harlequins författartävling med den övernaturliga kärlekshistorian Hellre jagad av vargar. Det blev startskottet för vad som komma skall.

Deltagandet resulterade i en tredjeplats och en rejäl boost för självförtroendet.

— När jag tagit mig vidare till finalen fick allmänheten rösta på vilket bidrag de gillade bäst. Att jag kom trea var ett bevis på att det jag skrivit inte var jättedåligt i alla fall. Jag fick bekräftelse som sporrade mig att fortsätta.

Romanen som hon kom trea med i Harlequins författartävling är samma berättelse som nu ges ut under namnet Ensamvarg.

Ensamvarg är ett bättre namn. Det hade blivit för mycket frågor om Orup med det gamla namnet, säger Sara med ett skratt.

På Hökensås

Ensamvarg är en kärlekshistoria med övernaturliga element och handlar om att hitta kärleken trots att man inte är som alla andra. Skogarna på Hökensås utgör scen för berättelsen, där Jonathan och Miriam är huvudkaraktärer.

Annons

Jonathan är en så kallad skepnadsskiftare och kan förvandlas till en varg. Han är dömd till döden och på flykt undan flocken som han lever tillsammans med. Flykten leder honom till Hökensås där han träffar Miriam, en thrillerförfattare och lite utav en ensamvarg. Hon tar sig an denna skadade främling och hennes liv vänds upp-och-ner.

I boken varvas romantik med spänning och humor. Berättelsen fångade förläggarna på Upper Room förlags intresse omedelbart. En timme efter att Sara mejlat ett textprov till förlaget fick hon svar.

— Jag letade efter ett minde förlag med utgivning av fantasy och övernaturlig litteratur, och när jag hittade Upper Room så tänkte jag att jag skulle göra en chansning. Det gick ju bra.

"Gått väldigt fort"

Kontakten med Upper Room togs i början på sommaren och ganska snart kom man överens om att ge ut Ensamvarg med sikte mot Bokmässan i september.

— Det har med andra ord gått väldigt fort, konstaterar Sara.

Hur känns det egentligen att bli utgiven?

— Jag tror att alla som skriver går och drömmer om att en dag kunna hålla i en bok med sitt eget namn på, så det känns såklart helt fantastiskt. Men det är också lite nervöst...

Är du rädd för att få kritik?

— Jag vill ju att folk ska tycka om boken. Men även de bästa böckerna får kritik. Det gäller nog bara att vara öppen med vad det är man har skrivit. De som gillar det, gillar det.

Sara kommer att vara på plats under två dagar på Bokmässan i Göteborg. Som besökare har hon varit där flera gånger tidigare. Nu blir den första i rollen som författare.

— Det ska bli väldigt roligt.

Ensamvarg kommer att ges ut i lagom tid före Bokmässan, men går redan nu att förhandsboka via förlaget. Romanen är den första delen i en serie som Sara kallar för Flocken.

— Första utkastet till bok nummer två är redan klart. Den tredje delen finns i mitt huvud.

Vill skriva på heltid

Sara håller sig till den romantiska genren, men inte enbart till det övernaturliga. Hon har hunnit skriva långt mycket mer än vad som nu kommer att ges ut i bokform

— Jag har varit mammaledig i två år och har skrivit så mycket som det getts möjlighet till.

Än så länge är skrivandet en hobby, men hennes drömmar sträcker sig längre än så.

— Det vore jättekul att tjäna pengar på mitt skrivande, att ha det som arbete. Det är ju skriva som jag helst av allt vill göra.