Man kan ju givetvis toppa sin pizza med vad man vill, men jag tycker att ni skall passa på att använda alla goda grönsaker, svamp etcetera som finns nu. Testa gärna att byta ut det gamla vanliga vetemjölet, mot till exempel lantvete, dinkel eller rågmjöl. Det blir lite mer karaktär i din pizzabotten då.

Så här gör du degen (räcker till ca 12 små portionspizzor):

1,5 dl vatten

0,5 dl olja (matolja, olivolja eller rapsolja)

25 gram färsk jäst

1 nypa salt

2,5 dl lantvetemjöl

2 dl dinkelmjöl

Annons

Värm ugnen till 250 grader. Låt plåten, eller pizzasten om du har, stå inne och bli varm.

Värm vatten och olja till cirka 35 grader. Blanda ut jästen och saltet i det ljumna vattnet. Blanda i mjölet, lite i taget. Jobba ihop till en deg som släpper ifrån kanterna på bunken. Mängden mjöl kan variera lite beroende på mjölsort.

Låt jäsa under en handduk i 40 minuter.

Såsen:

2 dl crème fraiche

2 msk olivolja

1 vitlöksklyfta

Salt

Svartpeppar

Blanda ihop allt och riv i vitlöken.

Gör så här:

Kavla ut degen så tunt du kan, lägg på en plåt med bakplåtspapper, lägg på ett rätt så givmilt lager utav såsen. In i ugnen i ca 6-8 minuter lite beroende på storleken. Såsen sugs upp av degen, så vill man kan man smeta på lite till efter ugnen.

Pizza 1. Smörstekta kantareller, stekt smålök & färsk timjan.

Pizza 2. Färska tomater, råhyvlad zucchini, svartpeppar & färsk oregano.

Pizza 3. Lättkokta vaxbönor, råa sockerärtor, rädisor, chili & salladslök.

Pizza 4. Grönkål, kallpressad rapsolja & vitlök.

Pizza 5. Citron & sardeller.

Mat