Givetvis får man acceptera att hjälpa till med det som ska fixas, olika idrotter och aktiviteter har olika förutsättningar och hinder att övervinna men vårt gemensamma det vill säga kommunen skall verka för att på ett smart sätt använda våra resurser för att förenkla och förbättra. Det jag inte kan släppa är om vi verkligen gör rätt – har vi fastnat i ett hallbyggarspår som inte går att ta sig ur?

Om jag får föreslå vad pengarna skall användas till så skulle jag försöka få ut mer än vad vi nu pratar om. Backa till det första förslaget från Kultur & Fritid, vi bygger om idrottshallen till en gymnastikarena. Hallens spelyta är begränsande för spel i både fotboll, handboll och innebandy men skicket och tillgängligheten är det inget fel på. Det är fullt möjligt att få till både hoppgropar och annan utrustning som krävs, ytan räcker mer än väl till för det.

Klubbrum finns det lokaler till och kioskmöjlighet/mötesrum med utsikt över tävlingarna går att lösa, kanske att idrottshistoriska får flytta till en mindre undanskymd plats men ni är värda att synas på en framsida.

Det innebär då att vi i stället bygger en skolidrottshall av standardmodell vid Rosenberg till en helt annan prislapp. Vi ser till att justera upp Sparbankshallen, handbollen behöver ett bättre fik, nytt klubbrum och förråd med mera. Även tillgängligheten rättas givetvis till där.

Annons

Då återstår hallen som ingen nämner längre, hallen med den tråkiga läktaren. Vi river ut hela läktardelen och gör om och gör rätt, ny entré för både publik till den nya läktaren och till bowlingen. Då får vi användning för både de långa takstolarna och den på kvällar och helger nästan tomma parkeringen på den sidan. Klubbrum och mer därtill finns i källaren, vi ser bara till att hissen även går ända upp till läktaren med fiket där man har finfin översikt över spelplanen med bra sidoytor.

Tack för det säger innebandyn, vi bokar alla tider här i både lilla och stora hallen hela veckan, det räcker inte riktigt ändå men det finns tider över i de andra två hallarna.

Summering: Tre nöjda föreningar med var sin ”egen” hemvist och klubblokal, vettiga tider finns för övriga hallbokare, bättre förutsättningar skapas för cuper/sammandrag som verkligen gynnar barn och ungdomar, nya skolan har fått en hall och till sist… det kostar mindre än nuvarande förslag.

Tyvärr finns det en hake – barn- och utbildningsnämnden sa direkt tvärnej till att låta gymnastiken ta över idrottshallen. Man hänvisar till att Rudbecksgymnasiet kommer drabbas av kraftigt minskat antal sökande om eleverna (detta gäller bara årskurs 1) tvingas ta sig till någon av de andra hallarna.

Jag har respekt för den mindre kommunens svårigheter att dra till sig sökande till gymnasiet men i detta fallet så är prislappen för några hundra meter väldigt hög och jag instämmer personligen inte i att avståndet till idrottshallen har någon påverkan var ansökningen hamnar. Det kan faktiskt i stället vara så att närheten till den fina gymnastikhallen drar till sig elever?

Martin