Ordföranden för Sverigedemokraterna i Skaraborg Hannyah Jörtoft har uttryckt att hon anser att intervjumetoder som Granskning Sverige använder sig av är olämpliga.

Oskar Lindbloms insändare

Medial schavottering

20 februari nådens år 2017 kom kampanj och aktivistjournalismen til..

Oskar Lindbloms insändare

Medial schavottering

20 februari nådens år 2017 kom kampanj och aktivistjournalismen till Skaras lokaltidning. Är tråkigt att SKLT ansvariga utgivare låter en så undermålig granskning från Eskilstunakuriren svärta ner tidningen. Kan bara tolka berörd artikel som dryper av grundlösa epitets anklagelser som en solidaritets förklaring till en mediekår som mer kännetecknas som en politisk aktivistgrupp än som journalister. Medborgarinitiativet Granskning Sverige är idag den enda instans som bedriver substantiell media granskning . All heder till Nina Drakfors och till youtube kanalen Granskning Sverige.

Oskar Lindblom, ambivalent Sverigedemokrat

– Jag har förstått att de har ett aggressivt sätt för att ta reda på saker. Det är olämpligt att man gör på det viset och spelar in samtal i smyg. Det är inte så man jobbar som politiker, säger Hannyah Jörtoft till Eskilstuna-Kuriren.

LÄS MER: Drakfors (SD) är "Trollfabrikens ansikte"

Huruvida Nina Drakfors engagemang på sajten är förenligt med hennes roll som politiker ska därför också utredas.

På onsdagsförmiddagen hade partiet dock ännu inte kontaktat Nina Drakfors. Men hon säger till tidningen att hon välkomnar en granskning så att hon får en möjlighet att förklara.

— Jag hoppas att den kommer, säger hon.

LÄS MER: Nina Drakfors: "Jag är ingen trollmamma"

Sverigedemokraternas rättspolitiske talesperson Adam Marttinen har tidigare sagt till Eskilstuna-Kuriren att han anser att man inte kan vara en del av Sverigedemokraterna om man samtidigt är aktiv i Granskning Sverige.

Riksdagsledamoten tillika gruppledaren för SD i Skara Anders Forsberg är mer försiktig i sitt uttalande.

— Från politiken i Skara har vi sagt att vi inte kommer att agera i den här frågan, vi har fullt förtroende för Nina Drakfors.

Hur ser ni på det Granskning Sverige gör?

— Om jag svarar som SD-representant så tycker jag att det finns delar i det som är intressant när det gäller medborgarjournalistik och att vanliga människor ställer frågor som vanlig media inte ställer. Sen är det klart att det finns delar i deras journalistik som inte är lämpig ibland och att det sker överträdelser, men det görs det också i andra medier, säger Anders Forsberg.

Vad anser du själv om Granskning Sverige?

— Jag kan inte säga att det är jättefantastiskt, men jag kommer inte heller att döma det.

Annons

Med start i mars så planerar Sverigedemokraterna i Skara ett öppet hus på Skara kommuns Seniorkafé. Ett möte i månaden hålls för de som är intresserade att komma och lyssna på olika representanter från Sverigedemokraterna. Nina Drakfors är ett av namnen som ska tala.

Med anledning av den kommande granskningen av hennes medlemskap, kommer ni att tänka om när det gäller den punkten?

— Hennes medverkan ligger kvar så länge hon är medlem och har förtroende. Men vi får se vad som händer, säger Anders Forsberg.

Inom Sverigedemokraterna i Skara finns dock en aktiv medlem som betydligt mer högljutt hyllar Granskning Sveriges arbete - Oskar Lindblom. Han är Sverigedemokraten som i protest mot den liberala riktning som han anser att partiet tagit inte längre går på kommunfullmäktiges sammanträden och han är också betydligt mer uttalat positiv till Granskning Sverige. Han är också uttalat negativ mot medierna i landet, inte minst till den tidning du just nu läser.

I en insändare till tidningen skriver han bland annat att han anser att den tidigare publiceringen rörande Granskning Sverige "dryper av grundlösa epitets anklagelser som en solidaritets förklaring till en mediekår som mer kännetecknas som en politisk aktivistgrupp än som journalister." Samtidigt hyllar han den kritiserade och utpekat främlingsfientliga sajten.

— Framförallt tycker jag att de gör en mycket bra granskning av media. Det sker ingen granskning av media idag, möjligtvis av publicistklubben och kulturredaktionerna.

Tycker du att metoderna de använder är nödvändiga?

— Ja, jag har lyssnat på många avsnitt och journalister är inte så vana vid att få frågor. Wallraffandet är nog nödvändigt.

I de här fallen får ju de som intervjuas inte möjlighet att förbereda sig eller möjlighet att återkomma för att få svara på frågor, ser du något problem med det?

— I regel är det en journalist som skrivit en artikel som de ställer frågor om. Så då borde de ju ha koll om de själva skrivit artikeln.

Har du själv ringt för Granskning Sverige någon gång?

— Nej.

Skulle du kunna tänka dig att göra det?

— Ja, kanske. Det är väl mer om man har unik inblick i något som man vill belysa.

Vad är din syn på media idag?

— Jag tycker att man har gått mot att vara mer av en politisk aktivist än journalist. Journalister säger ofta att de är journalister för att kunna förändra samhället, men det ska ske via demokratiska val. Journalister ser jobbet som en gräddfil, de sätter sin egen agenda och en riktning utan att vara folkvald. Men det finns duktiga journalister, på P1 till exempel och en del lokalmedia, allt är inte nattsvart.

Barbro Magnusson som är ordförande i Sverigedemokraterna Skara har en helt annan syn på Granskning Sverige och Nina Drakfors medverkan där. En medverkan i Granskning Sverige inte är förenligt med att vara aktiv Sverigedemokrat anser hon.

— Jag tycker att Nina borde tona ner, säger hon.

När det gäller Drakfors medverkan på de kommande träffarna på Seniorkafét så avvaktar hon dock beslut från riks om huruvida Nina Drakfors kan fortsätta som medlem i partiet eller inte, innan man beslutar om hon kan vara en del av dessa.