Det var i förra veckan som en 50-årig man dömdes till 100 timmars samhällstjänst, bland annat för försök till utnyttjande av barn för sexuell posering. En SD-politiker lade då upp en bild på mannen ihop med namn, adress och personnummer med texten "dömd som pedofil" och en uppmaning att dela inlägget. En av de som delade inlägget var partikollegan Angelica Lundberg, vice ordförande för SD i Mullsjö och Habo. Politikernas agerande kan vara ett brott enligt rättsexperten Sven-Erik Alhem.

Vill varna

Den SD-politikern som först lade upp inlägget samt delar av domen har själv en relation till offret.

— Syftet är att se till att inte någon annan ska bli drabbad, säger politikern.

Kan det finnas problem med att dela dömdas adresser på Facebook?

— Jag tycker att problemet ligger hos den som utför handlingarna, det vore väldigt bra om ingen mer blir utsatt, säger politikern.

Annons

En kommentar till inlägget lyder "Vilket as och en sådan får gå lös", på det svarar SD-politikern som lagt upp inlägget "Lös o lös, vet inte om han kommer uppskatta det så mycket, hoppas han blir igenkänd över hela Jönköping".

Delade inlägg

Angelica Lundberg är vän med den SD-politiker som skrev inlägget som Angelica Lundberg sen delade.

— Om jag har delat detta så har jag för det första inte delat det offentligt utan bland mina vänner på Facebook och för det andra så har jag i så fall gjort det av precis samma anledning som den som delade det från början och det är för att inte fler ska råka ut för den här pedofilen, säger Angelica Lundberg.

I en kommentar till inlägget skriver Angelica Lundberg "Äckliga pedofil jävel, hoppas han blir uppäten av köttätande myror".

Vad menar du med det?

— Det är naturligtvis en metafor och det syftar på den frustration jag känner över att detta har drabbat en vän. Samtidigt som det är ett uttryck för att jag vill se hårdare straff för pedofiler. Jag brukar inte dela sådant här generellt, säger Angelica Lundberg.

Motsatt effekt

Studier inom området pekar på att uthängning av sexbrottsförövare inte minskar risken för återfall, utan snarare tvärtom, enligt sexualbrottsforskaren Niklas Långström.